Zdá sa, že Netflix tento rok vo svojom filmovom obsahu stavil predovšetkým na silné ženské hrdinky. V marci najskôr vynaliezavá princezná Millie Bobby Brown čelila drakovi v novinke Damsel, neskôr Jennifer Lopez v sci-fi Atlas zachraňovala svet v spoločnosti zbehnutého robota.

Jessica Alba si ide pre pomstu

Na vlnu filmov s neohrozenými ženskými postavami minulý piatok naskočila aj Jessica Alba, ktorá sa v akčnej novinke Tvrdá odplata vydáva na cestu za pomstou. Rodáčka z Kalifornie sa pred kamery vrátila po 5 ročnej prestávke a v novej akčnej snímke sa ako bývalá členka špeciálnych jednotiek vydáva vyšetrovať záhadnú smrť svojho otca.

Po návrate do malého mestečka sa znovu zbližuje s bývalým priateľom a súčasným šerifom Jessom a jeho rodinou, vrátane jeho výbušného brata Elvisa a vplyvného otca, senátora Swanna. Parker čoskoro odhalí, že na smrti jej otca niečo nesedí a odhaľuje nebezpečné sprisahanie. Využíva teda schopnosti nadobudnuté z tvrdého výcviku a po boku miestneho dealera a technického génia Spidera sa vydáva odhaliť pravdu.

Zápletka nového filmu od Netflixu už podľa popisu vyzerá ako ďalšia stávka na istotu. Nie je žiadnym tajomstvom, že streamovací gigant vo svojom filmovom obsahu cieli predovšetkým na masy, ktoré sa snaží osloviť zrozumiteľným, aj keď ľahko predvídateľným dejom. V minulosti už s týmto receptom Netflix opakovane slávil úspech, pri svojej terajšej novinke však nízko nastavenú úroveň kvality ešte hlboko podliezol.

Kombinácia Ramba a Johna Wicka sa nevydarila

Tvrdá odplata je prehliadkou stokrát videných klišé a film neprináša vôbec nič nové nielen po stránke deja, ale tiež akcie, na ktorú v obsahu vo veľkom spolieha. Jessica Alba si v akčných pasážach ešte vedie pomerne dobre, zvyšok postáv je však nezaujímavý a film dopláca na množstvo stupídnych dialógov i nekonzistentný príbeh.

Netflix pred premiérou sľuboval kombináciu Ramba a Johna Wicka v ženskom prevedení, nakoniec však Tvrdá odplata v porovnaní s ikonickými snímkami nehrá ani len druhé husle. Ide len o ďalší nenápaditý a uponáhľaný produkt, ktorom streamovací gigant využíva silné herecké meno na oslovenie divákov.

Tvrdá odplata je aj kvôli zmieneným nedostatkom zatiaľ najhoršie hodnoteným filmom Netflixu v tomto roku. Na agregátovom portáli Rotten Tomatos akčný film kladne ohodnotilo iba 16 % divákov, čo dokazujú aj čísla tuzemskej platformy ČSFD. Novinka Netflixu tu od divákov nazbierala iba 36 %. Negatívnym rekordérom Netflixu tohto roka zatiaľ bola druhá časť epického sci-fi Zacka Snydera Rebel Moon, ktorý má v hodnoteniach o 3 % viac.

Opäť však platí, že podpriemerná kvalita predplatiteľov Netflixu príliš nezaujíma. Tvrdá odplata je aktuálne najsledovanejším filmom služby vo svete a zvedaví naň boli aj diváci na Slovensku, kde mu rovnako patrí prvá priečka v kategórii filmov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú