Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktivity úspešných slovenských firiem venujúcich sa rôznym oblastiam vesmírneho sektora, výmena informácií aj slávnostné odovzdávanie cien boli súčasťou štvrtkového programu podujatia Deň Esa na Slovensku, ktoré sa koná v Košiciach. TASR o tom informovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Počas panelovej diskusie si vymieňali informácie zamestnanci Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Slovenskej vesmírnej kancelárie, známi vedci, akademici, astronauti a tvorcovia prvých dvoch slovenských satelitov.

Slávnostným bodom programu bolo odovzdanie ocenení, ktoré na návrh šéfa MŠVVaŠ získal za prínos k rozvoju kozmonautiky na Slovensku Ivan Bella a za prínos k rozvoju vesmírnych technológií na Slovensku Ján Baláž. Cenu in memoriam získal Karel Kudela, a to za prínos k rozvoju vesmírneho výskumu na Slovensku.

V Košiciach sa zároveň po 24 rokoch od letu v kozme prvýkrát stretli slovenský kozmonaut Bella a jeho francúzsky kolega, palubný inžinier Jean-Pierre Haigneré, ktorí sa delili o spoločnú kabínu na Sojuze TM-29.

MŠVVaŠ pripomenulo, že Slovensko sa vlani stalo pridruženým členom ESA. „Slovensko má vo svete mapu historických úspechov vo vesmíre, či už hovoríme o Vladimírovi Remekovi, generálovi Ivanovi Bellovi alebo o astrobiologičke a riaditeľke simulovaných marťanských a mesačných misií Michaele Musilovej. Nechceme byť len montážnou krajinou, ale chceme byť platnými a plnohodnotnými členmi ESA, máme čo ponúknuť svetovej špičke,“ povedal na tlačovej konferencii dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký.

Pridružené členstvo prináša nové povinnosti, úlohy a príležitosti pre vznikajúci slovenský vesmírny priemysel. Očakáva sa, že v najbližších rokoch sa do vesmírneho sektora zapojí viac spoločností.

„Účasť Slovenska v programe ESA ScaleUp podporí komercializáciu poskytovaním služieb podnikovej inkubácie a akcelerácie, duševného vlastníctva a transferu technológií novým spoločnostiam a zároveň zabezpečí, aby sa nápady rozšírili na nových trhoch a prilákali súkromné a inštitucionálne investície. Prístup ku kapitálu a rýchle inovácie si vyžadujú aj talenty. Európa, počnúc Slovenskom, nemá núdzu o talenty,“ uviedol vo videopríhovore generálny riaditeľ ESA Josef Aschbacher.

Podujatie vyvrcholí v piatok (17. 3.) popularizačným dňom určeným žiakom, študentom a fanúšikom vesmíru. Súčasťou bude okrem iného aj verejná diskusia Bellu a Jeana-Pierra Haigneréa na tému spoločnej cesty do vesmíru.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú