Oblohu nad Európou rozžiaril asteroid 2023 CX1, ktorý sa podarilo objaviť Maďarsku len pár hodín, než vstúpil do zemskej atmosféry. Našťastie pre ľudstvo sa jednalo len o ohnivú guľu, ktorá v konečnom dôsledku nepredstavovala prakticky žiadne nebezpečie, informuje portál SPACE.

Mohli sme ho vidieť

Meteor 2023 CX1, predbežne označený tiež ako Sar2667, poriadne rozžiaril oblohu nad Európou dnes, 13. februára, o približne 3:59 nášho času, vysvetľuje IMO. Na úkaze je ale najzaujímavejšie to, že sa tento vstup do zemskej atmosféry podarilo predpovedať a to len pár hodín pred tým, než k nemu skutočne došlo. Jedná sa tak doteraz len o siedmy objekt, ktorý ľudstvo dokázalo detegovať pred jeho vstupom do atmosféry.

Kombinácia jeho rýchlosti a zloženia spôsobila, že pri náraze do zemskej atmosféry vytvoril jasnú ohnivú guľu, ktorej výskyt potvrdzujú desiatky očitých svedkov. Príchod tohto meteoru predpovedal Krisztián Sárneczky z maďarského observatória Piszkéstető, ktoré sa nachádza približne len 100 km severovýchodne od Budapešti.

Astronómovi na to stačil teleskop so šošovkou s priemerom „len“ 0,6 m, pričom sa informácia o blížiacom sa vstupe do atmosféry dostala aj k odborníkom z Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Sárneczky pre SPACE objasnil, že sa oblohou tento objekt nepohyboval veľmi rýchlo práve preto, že letel našim smerom a navyše nebol veľmi jasný.

Objavujeme ich čoraz viac

Potenciálne nebezpečné asteroidy sa ľudstvu darí, ešte pred ich dopadom, objavovať čoraz viac a okrem dnešného prípadu to dokazuje aj objav z minulého novembra, kedy sa astronómom podarilo pomocou prieskumu Catalina Sky Survey zachytiť objekt 2022 WJ1. Aj v tomto prípade sa jednalo o skalu, ktorá dosahovala v priemere približne jeden meter.

10 rokov po meteore nad Ruskom

Celkovo siedmy identifikovaný objekt pred vstupom do atmosféry navštívil Zem takmer presne desať rokov po tom, čo došlo k explózii meteoru nad ruským územím. Nad Čeľjabinskom vtedy výbuch pomerne veľkého objektu z vesmíru spôsobil rôzne škody na infraštruktúre a budovách a zároveň spôsobil aj niekoľko ľahších zranení, prevažne v dôsledku vybitých okien a sklených črepov.

Dnešný meteor dosahoval v priemere len jeden meter a podľa ESA dokazuje jeho objavenie intenzívny pokrok v celosvetových detekčných kapacitách. Tie sa skutočne neustále zlepšujú a umožňujú ľudstvu objavovať čoraz viac podobných objektov, ktoré môžu byť v niektorých prípadoch dokonca aj potenciálne nebezpečné.

Celkovo sa tak zlepšuje schopnosť planetárnej obrany, ktorá dosiahla svoj kľúčový míľnik len nedávno, keď NASA vrazila experimentálnou sondou DART do vzdialeného asteroidu a úspešne tým zmenila jeho obežnú dráhu – a to oveľa efektívnejšie, než agentúra pôvodne očakávala.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú