Rakúske mesto Linz vo štvrtok oznámilo, že plánuje premenovať ulicu nesúcu meno známeho výrobcu automobilov Porsche. Ako dôvod uviedlo jeho „problematickú“ nacistickú minulosť. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Premenovávanie ulíc a iných verejných priestranstiev je v Rakúsku v súčasnosti aktuálnou témou. Túto krajinu, ktorá je zároveň rodiskom Adolfa Hitlera, nacistické Nemecko anektovalo v roku 1938.

AFP pripomína, že Rakúsko sa dlhé roky stavalo do pozície obete, no až v priebehu posledných troch desaťročí začalo vyšetrovať, akú úlohu zohrávalo v období holokaustu, kedy zomrela približne tretina rakúskych Židov. V Rakúsku ich vtedy žilo približne 200 000.

Premenovanie štyroch ulíc v Linzi vrátane ulice Porscheweg potvrdila pre AFP hovorkyňa mesta. Dodala, že mestská rada by to mala schváliť ešte v priebehu decembra, no o nových názvoch ulíc sa ešte nerozhodlo.

Mesto Linz v roku 2019 vytvorilo šesťčlennú komisiu, aby preskúmala mená tamojších ulíc. V správe uverejnenej v novembri komisia uviedla, že z celkových 1 158 názvov je podľa nej až 64 problematických.

Sporné ulice sú pomenované po osobách, ktoré boli buď členmi alebo aktívnymi podporovateľmi nacistickej strany. Štyria z nich vrátane zakladateľa automobilky Porsche Ferdinanda Porscheho, boli údajne vyslovene protižidovskí.

„Porsche hralo vo vojnovej ekonomike Národnosocialistickej nemeckej robotníckej strany (NSDAP) kľúčovú rolu, podporovalo nútenú prácu vojnových zajatcov a väzňov v koncentračných táboroch,“ uviedlo mesto Linz vo vyhlásení.

Automobilka pre rakúsky denník Kurier uviedla, že premenovanie ulice nepodporuje a dodala, že „vymazávanie histórie z verejných priestranstiev nevedie k nijakému spoločenskému progresu“. Agentúra AFP upozorňuje, že ulice pomenované po Ferdinandovi Porschem sa nachádzajú aj v iných rakúskych mestách.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú