Vedci vyhotovili novú analýzu exoplanét, ktoré obiehajú okolo červených trpaslíkov, informuje ScienceAlert.

Podarilo sa im pritom identifikovať celú populáciu “vodných planét”, ktoré tvorí voda až do 50 % a podľa odborníkov nielen zásadne rozširujú možnosti v oblasti potenciálne obývateľných planét, ale majú šancu pomôcť v hľadaní života mimo Zeme.

Jedinečné a exotické svety

Novoobjavené vodné svety síce nie sú celé pokryté obrovskými tekutými oceánmi, avšak v mnohých prípadoch dosahujú aj napriek tomu pomerne vysoký podiel vody. Dôvodom je, že je v ich prípade je voda viazaná na rôzne minerály a vedcov prekvapilo, že obiehajú okolo hviezd, ktoré sú úplne bežné a naša galaxia je ich plná.

„Má to obrovské následky pre hľadanie obývateľných planét,“ vysvetľuje astronóm Rafael Luque zo Chicagskej univerzity.

Predpokladá sa, že až 73 % všetkých hviezd v Mliečnej ceste tvoria práve červené trpaslíky a správy o potenciálne obývateľných podmienkach v ich okolí sú skvelé pre vedcov, ktorí sa zaoberajú práve identifikáciou planét vhodných pre život.

ESO/L. Calçada/Úprava redakcie

Vedci nepochybujú o tom, že je takýchto planét obrovské množstvo. Problémom však je, že červené trpaslíky sú príliš nejasné – voľných okom ich nie je možné pozorovať vôbec a z viac ako 5 000 objavených a potvrdených exoplanét obieha len hŕstka z nich okolo červených trpaslíkov.

Super-Zem pokrytá oceánom

Astronómom sa nedávno podarilo identifikovať takzvanú super-Zem. Exoplanéta TOI-1452b je zatiaľ našim najlepším kandidátom na „vodou pokrytý oceánsky svet“, pričom sa celý čas skrývala v našom vesmírnom susedstve.

TOI-1452b sa podarilo objaviť vďaka vesmírnemu observatóriu TESS, ktoré pri pohľade na neďaleký dvojhviezdny systém zaznamenalo každých 11 dní pokles jasu. Ďalšie pozorovania odhalili, že objavená planéta je relatívne malá a dosahuje veľkosť iba 1,672-násobku Zeme.

Komplikovaná identifikácia

Nájsť a definitívne identifikovať exoplanétu nie je vôbec jednoduché a vo väčších množstvách sa to astronómom začalo dariť len nedávno vďaka špičkovým senzorom a teleskopom.

Pozorovaním hviezd sa snažia zachytiť ich dočasné stmavnutie, ktoré naznačuje prechod exoplanéty popred nich a následne predlžovanie a skracovanie vlnových dĺžok prichádzajúceho svetla, ktoré je spôsobenie gravitačnou silou samotnej planéty.

Denis Bajram/University of Geneva

Na základe týchto informácií je možné určiť priemer a hmotnosť exoplanéty, teda aj jej hustotu. Vďaka nej dokážu astronómovia bližšie skúmať zloženie takejto planéty a vedci sa v rámci novej štúdie pozreli celkovo až na 43 exoplanét, ktoré obiehajú okolo červených trpaslíkov, píše EurekAlert.

Pôvodne sa kategorizovali ako plynné alebo kamenné, avšak niektoré z nich nezapadali ani do jednej z týchto kategórií. Keďže nemajú veľké a nafúknuté atmosféry, jedná sa o planéty s množstvom vody, ktorá je buď vo forme veľkých oceánov, alebo spomínaných minerálov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú