Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rastúce ceny elektriny sa nechcú zastaviť. Svedčí o tom aj to, že cena za megawatthodinu na nemeckej burze už presiahla 700 €, informuje Bloomberg. Len včera sme ťa pritom informovali, že táto cena zlomila vtedajší rekord.

Infomácie sa odrážajú od cien na burze EEX, pričom na tejto burze cena MWh elektriny vystrelila nahor až o 25 %. Jedná sa o ceny termínových kontraktov a analytici sa zhodujú, že za energetickou krízou stojí konflikt na Ukrajine.

Najhoršie je to, že súčasná cena elektrickej energie je približne štrnásťnásobkom sezónneho priemeru za posledných 5 rokov.

Rusko aj naďalej oznamuje obmedzenia dodávok plynu. K úplnej odstávke na 3 dni by podľa HNonline malo dôjsť na konci augusta. Za touto odstávkou má podľa ruského štátneho podniku Gazprom stáť údržba.

Ako sme však informovali len nedávno, Slovensko tieto odstávky nepocíti tak výrazne, ako niektoré iné krajiny. Podľa odborníkov máme dostatok plynu aj zdrojov elektrickej energie. Horšie je, že na Slovensku domácnosti ani firmy zatiaľ finančnú kompenzáciu za zvýšené ceny energií nedostanú, o čom sme písali včera.

Aj mimo nemeckých búrz idú ceny smerom nahor. Napríklad v Španielsku tento rok cena za MWh elektriny prekročila hranicu 700 € ešte na prelome februára a marca, čo vieme vyčítať z informácií na esios.ree.es. Prudko sa však vrátila späť dole a odvtedy pomaly stúpa.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú