Americká automobilka Tesla zdieľala so svojimi investormi finančnú správu za druhý kvartál roka 2022. Okrem toho, že sa podľa ziskov automobilke darilo aj napriek viacerým krízam v automobilovom priemysle, sme sa dozvedeli, že spoločnosť predala až 75 % svojich bitcoinov, píše The Verge.

Napriek tomuto masívnemu predaju kryptomien Musk stále digitálnym platidlám verí. K predaju bitcoinu došlo iba z dôvodu, že sa automobilka obáva celkovej likvidity spoločnosti vzhľadom na súčasnú covidovú situáciu v Číne. Inak povedané, Tesla potrebovala hotovosť, nie digitálne platidlo. Zaujímavosťou je, že podľa vyjadrení spoločnosť naopak nepredala ani jeden svoj dogecoin.

Masívne zisky napriek viacerým krízam

Tesla tak predala Bitcoin v hodnote zhruba 915 miliónov eur a aktuálne drží v tejto kryptomene už „iba“ 213 miliónov eur. Podstatnejšie ako predaj Bitcoinov sú ale zisky spoločnosti, ktoré sa v 2. kvartáli 2022 vyšplhali na 2,21 miliardy eur.

Unsplash/Freepik

Oproti prvému kvartálu je to síce mierny pokles, vtedy totiž spoločnosť vykázala zisk 3,23 miliardy eur, no aj druhý štvrťrok je napriek všetkým komplikáciám v automobilovom priemysle veľmi slušný.

Rok dozadu automobilka zarobila iba 1,08 miliardy eur, tento rok je to teda viac než dvojnásobok. Vyššie zisky spoločnosť pripisuje niekoľkým faktorom – napríklad zníženiu nákladov výroby, zvýšeniu dodávok nových vozidiel a v neposlednom rade ich vyššej predajnej cene. V tomto kvartáli totiž elektromobily Tesla zdraželi najviac, celkovo až o 10 %.

Biznis s emisiami takisto klesá

Kalifornská automobilka ešte stále vo veľkom zarába aj na predaji emisných kreditov. Nakoľko Tesla vyrába iba elektromobily, jej flotilový priemer emisií je 0 g CO2/km, takže všetky „našetrené“ emisie môže predať. Aj tieto príjmy sa však medzikvartálne rapídne znížili a to takmer o 50 %.

V prvom štvrťroku automobilka predala emisné kredity v hodnote 664 milióna eur, pričom uplynulý kvartál to bolo už iba 336,5 milióna eur. Za nižšie príjmy v tomto odvetví môže jednoduchá vec.

Unsplash (úprava redakcie)

Aj tradičné automobilky totiž vyrábajú čoraz viac elektromobilov a ich flotilový priemer emisií sa znižuje, takže nemusia nakupovať toľko kreditov ako kedysi.

Tretí kvartál bude divoký

Je otázne, ako sa Tesle bude dariť v nasledujúcom kvartáli, nakoľko posledné dni a týždne boli v radoch automobilky naozaj divoké. Musk totiž dávnejšie oznámil kúpu Twitteru, kvôli čomu predal značnú časť svojich akcií v Tesle. Túto významnú akvizíciu však nedávno zrušil a Twitter sa teraz s Muskom súdi.

Spoločnosť taktiež oznámila veľké prepúšťanie zamestnancov a okrem radových pracovníkov začali z automobilky odchádzať aj skutočné kapacity, ako napríklad šéf vývoja umelej inteligencie, Slovák Andrej Karpathy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú