Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americká spoločnosť SpaceX včera vo večerných hodinách nášho času vykonávala potrebné skúšky prvého stupňa rakety Starship, ktorá mala podľa slov Elona Muska letieť ešte tento mesiac. Došlo však k nečakanej detonácii priamo pod motormi a následne aj neďalekému požiaru, píše Gizmodo. Vplyv na celý program je zatiaľ neznámy.

Príležitosť poučiť sa

V reakcii na výbuch najprv Musk prostredníctvom sociálnej siete Twitter vyhlásil, že išlo o očakávaný proces a testovali motory. Napokon ale túto odpoveď vymazal a situáciu vysvetlil bližšie. Nejednalo sa totiž o očakávané plamene a test mal vyzerať úplne inak, vylúčené nie je ani poškodenie rakety.

Dodal tiež, že používanie kryogenického paliva je výzvou navyše, keďže sa odparuje a čistý kyslík dokáže spôsobiť silnú detonáciu aj v zmesi s látkami, ktoré zvyčajne nehoria tak ľahko, prípadne vôbec. V budúcnosti chce SpaceX implementovať tvorbu iskier pod raketou podobne, ako to robila NASA pri štartoch Raketoplánu za účelom spálenia takýchto zmesí v malých množstvách skôr, než vznikne väčší mrak a následný silný výbuch.

Starship momentálne využíva úplne nové verzie raketových motorov Raptor 2, s ktorými zatiaľ firma tak veľa skúseností nemá a úlohou týchto testov je práve učenie sa na vlastných chybách. Celý incident mohol skončiť oveľa horšie a zdá sa, že SpaceX obišiel len s menším poškodením okolitých zariadení.

Raketa to prežila

Testovaný prvý stupeň Super Heavy so sériovým označením Booster 7 sa dostal do priameho ohrozenia a začali panovať obavy o tom, do akej miery je poškodený. V nočných hodinách lokálneho času (Texas) sa tím zo SpaceX, vrátane Muska, vydali k stroju a bližšie sa naň pozreli.

„Spodok rakety vyzerá po kontrole baterkou v poriadku. Bol som tam práve asi pred hodinou. Rampu sme na noc uzavreli kvôli bezpečnosti. Ráno budeme vedieť viac,“ objasnil na záver Musk. Či sa o informácie zistené v priebehu dnešku podelí aj na Twitteri je zatiaľ otázne, júlový orbitálne let je ale po tejto nehode ešte nepravdepodobnejší, než doteraz.

Nie je zatiaľ známe ani to, čo presne pri odpaľovacej rampe horelo. Najdôležitejšia je ale samotná veža, ktorej konštrukcia trvala oveľa dlhšie než konštrukcia prototypov rakety Starship. Keďže sa jedná SpaceX, je vysoko pravdepodobné, že dôjde k oprave poškodeného hardvéru do niekoľkých dní a firma sa vráti k testovaniu.

SpaceX

Takmer určite dôjde aj k rýchlej implementácii preventívnych opatrení, ako sú napríklad ďalšie senzory v okolí rakety a systémy pre spaľovanie výbušných zmesí skôr, než dôjde k ďalšej nehode. K incidentu tentoraz, podľa Muska, prispela aj veľmi komplikovaná štartovacia sekvencia motorov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú