Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

NASA si chce s Roskosmom vymeniť dvoch astronautov v rámci utužovania vzťahov a dodržania tradície. Ako však informuje Ars Technica, aj keď sú Spojené štáty tejto spolupráci otvorené a chcú kozmonautku Annu Kikinu vyniesť na ISS na kozmickej lodi Crew Dragon spoločnosti SpaceX, stanovisko Ruska je zatiaľ nejasné.

Roskosmos v tomto rozhodovaní ale nie je sám a nech má v pláne Dmitrij Rogozin, jeho šéf, čokoľvek, na takúto spoluprácu potrebuje povolenie od Ministerstva zahraničných vecí a následne od premiéra. Napokon sa problém presúva do USA, kde je potrebné povolenie od Ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov.

„Tlačím na to. Myslím si, že je to správna vec už len preto, lebo sa to stalo aj v prípade podobných kozmických lodí. Musíme však počkať a uvidíme,“ vysvetlil Joel Montalbano, programový manažér Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Podľa odborníkov je takáto spolupráca výhodná aj z diplomatického hľadiska a výcvik kozmonautky pokračuje, celý proces je však aj naďalej jedno veľké „možno“.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú