Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vo filmoch si už určite videl médium alebo nosič nejakej informácie, ktorý sa po prečítaní adresátom automaticky navždy zničí a vymaže tak všetky dôkazy. Odteraz už podľa všetkého nejde len o sci-fi.

DSL.sk upozornil na nový USB kľúč ruskej firmy Technodinamika. Výskumníci patriaci do holdinku Rostec, čo je mimochodom štátna firma úzko spolupracujúca s tajnými službami a armádou, pripravili zariadenie s jednoduchým tlačidlom na jeho vonkajšej strane.

Ide o spínač, ktorý sa okamžite postará o nenávratné zničenie údajov na tomto prenosnom disku. Správa ale ďalej vysvetľuje, že ide o „elektronický detonátor“. Použitie ale má byť bezpečné za každých okolností, ani po odpálení sa totiž nenaruší samotné telo kľúča. O čipe uchovávajúcom dáta sa to však už dať povedať nebude.

Kľúč pre odpálenie rozbušky potrebuje (na rozdiel od iných USB médií, kde je len pamäťový čip aj pár obvodov) aj ďalší zabudovaný zdroj energie, inak by odpálenie bolo možné len po pripojení do USB portu nejakého zariadenia. Nečakaj však žiadne pyrotechnické zázraky, po aktivacii sa prakticky iba „spáli“ základná doska.

„V dnešnom digitálnom svete vyžaduje ochrana dát špeciálnu pozornosť. Vytvorili sme zariadenie, ktoré je schopné spoľahlivo chrániť informácie pred neautorizovaným prístupom. Nemožnosť ich obnovenia bola potvrdená expertízou. V budúcnosti bude zariadenie testované na bezpečnosť pri dlhodobom skladovaní, odolnosť voči mechanickým a klimatickým faktorom a tiež to, ako funguje v rôznych dizajnoch puzdra,“ hovorí Igor Nasenkov, riaditeľ Technodinamiky.

USB kľúč bude možné vyrábať v rôznych veľkostiach. Zákazníkom budú pochopiteľne vládne zložky, ale zrejme aj súkromné firmy a individuálni zákazníci.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú