Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Globálna internetová platforma Twitch, ktorá slúži na živé vysielanie (streaming) videohier, sa stala terčom masívneho hackerského útoku, informovalo TASR. Anonymní hackeri zverejnili celý zdrojový kód platformy.

„Môžeme potvrdiť, že došlo k útoku. Naše tímy pracujú na súrnom pochopení jeho rozsahu. Ďalšie informácie poskytneme hneď, ako budú k dispozícii,“ napísala platforma Twitch na sociálnej sieti Twitter.

Aj slovenskí streameri

Na fóre 4chan sa objavil obrovský 125 GB torrent s citlivými dátami, informuje ArsTechnica. Ten obsahuje zdrojový kód služby a jej mobilných aplikácií, ale aj údaje o „výplatách“ streamerom od roku 2019.

Verejnosť, ktorá nepozná fungovanie služby, šokovali obrovské sumy, ktoré Twitch tvorcom v podobe podielu za predplatné (subscription) vyplácal.

Ako uvádza napr. tweet vyššie, Kanaďan xQc si napríklad len za 30-dní v septemberi prišiel na vyše 750-tisíc dolárov, ostatné známe osobnosti zarábajú desiatky až stovky tisíc dolárov a CriticalRole napr. od Augusta 2019 doteraz dostal až 9,6 milióna dolárov.

Ide pritom len o časť zárobkov, ktorú streameri dostávajú priamo od Twitchu. Okrem toho však môžu cez Paypal alebo iné služby zinkasovať aj tzv. donate, ktoré idú len im a prevádzkovateľovi platobnej brány. Zabúdať netreba ani na spolupráce.

Aj Slováci a Češi

Portál Czechcrunch v zozname našiel aj streamera známeho ako Agraelus, ktorý je podľa nich v prvej svetovej dvestovke. Od roku 2019 mal zarobiť presne 633 489 dolárov, čo podľa webu aj potvrdil na svojom poslednom streame. Dane z tejto však pravdepodobne pristáli pristáli aj v českej štátnej pokladnici.

Twitter používateľ s nickom CyberSt0rm v zozname našiel aj najznámejšieho Slováka a jeho kanál resttpowered, ktorý údajne zarobil 265 741 dolárov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú