Uplynulý týždeň vo filmovom svete jednoznačne patril Matrixu, ktorý po dlhých mesiacoch čakania konečne dostal oficiálny trailer. Ako to už pri pokračovaniach legendárnych klasík býva, aj v tomto prípade sa prvé názory rôznili a kým jedna časť divákov oslavovala veľkolepý návrat, druhá v upútavke kritizovala nevhodný výber hudby i stratu atmosféry pôvodných snímok.

Známy filmový portál Screenrant teraz prichádza s teóriou, že Matrix Ressurections by na pôvodnú trilógiu vôbec nemusel nadväzovať a skôr, ako o pokračovanie všetkých snímok, pôjde o nasledovníka prvého filmu z roku 1999.

Warner Bros

Teórii nahrávajú predovšetkým samotní autori, ktorí v oficiálnom popise filmu vôbec nespomínajú jeho pokračovania a doslova hovoria o nástupcovi prvého dielu:

„The Matrix Resurrections“ je pokračovaním príbehu predstaveného v prvom filme Matrix. Spája Keanu Reevesa a Carrie-Anne Moss ako filmové ikony Neo & Trinity v rozšírení ich príbehu, ktorý sa vracia späť do Matrixu a ešte hlbšie do králičej nory.

Dychberúce nové dobrodružstvo s veľkolepou akciou a výpravou sa odohráva v známom, ale o to provokatívnejšom svete, kde je realita subjektívnejšia než kedykoľvek predtým a všetko, čo musíte urobiť, aby ste videli pravdu, je oslobodiť vašu myseľ.

Dvadsať rokov po prvom filme sa vracia séria, ktorá na prelome storočí pomohla definovať popkultúru, aby pokračovala v pôvodnom filme a ďalej ho rozšírila. The Matrix zostáva u divákov známy ako snímka, ktorá zmenila náš pohľad na film aj samotnú realitu. Vďaka svojej prelomovej akcii a vizuálnym efektom Matrix pomohol vybudovať cestu pre filmy, ktoré neskôr nasledovali.“

Dej naďalej tajomstvom

Ako teda možno vidieť, v popise prichádzajúceho filmu sa nehovorí nič o dvojici pokračovaní, ktoré pôvodná snímka dostala. Tie aj napriek prvotriednej vizuálnej stránke zďaleka nezaujali tak veľmi ako pôvodný film a časť diváckej obce im neskôr vyčítala, že kazia ducha prvého filmu.

Warner Bros.

V nedávnej upútavke je rovnako množstvo momentov, ktoré nápadne pripomínajú originálny film, no chýba tu akákoľvek scéna evokujúca Matrix Reloaded a Revolutions.

Veľké hollywoodske štúdiá sa navyše neboja vracať k obľúbeným filmovým značkám a popritom ignorovať ich menej úspešné pokračovania. Vidieť sme to mohli napríklad pri Terminátorovi, Jurskom Parku alebo hororovej sérii Halloween, ktorej nové diely nadväzujú len na prvý film a ostatné vydané snímky kompletne ignorujú.

Prečítaj si aj
Dočkali sme sa. Prvý trailer na nový Matrix 4 Ressurections je vonku

Teórii naopak nenahráva fakt, že v Matrix Ressurections uvidíme viaceré známe postavy predstavené až v dvojici pokračovaniach. Ide napríklad o postavy Merovingiana alebo kapitánky Niobe. Je teda možné, že nová snímka bude druhý a tretí diel brať do úvahy, no nebude naň vo veľkom odkazovať.

Warner Bros.

Faktom nateraz zostáva, že trailer na pripravovaný veľkofilm nám o príbehu prakticky nič nepovedal, upútavka navyše budí tajomný dojem a necháva v nás pocit, že režisérka Lana Wachowska si najsilnejšie karty necháva až na premiéru filmu. Tá je u nás naplánovaná na 23. decembra.

 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú