Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európska únia v stredu odsúdila kroky bieloruských úradov, ktoré zablokovali spravodajský portál TUT.by a zadržali jeho zamestnancov. Informovala o tom agentúra AFP. Hovorca EÚ vo vyjadrení uviedol, že bieloruské úrady v „rámci pretrvávajúceho potláčania a zastrašovania zo strany režimu“ v pondelok zasiahli „najväčšie nezávislé médium“ v krajine TUT.by.

„Zadržali najmenej 15 zamestnancov, zablokovali doménu, prehľadali kancelárie a byty zamestnancov a začali kriminálne vyšetrovanie voči vedeniu,“ uviedol hovorca EÚ. EÚ vo vyjadrení žiada zastavenie „obťažovania“ novinárov a okamžité prepustenie všetkých zadržiavaných osôb – a aj všetkých politických väzňov.

Únia svoje kroky koordinuje s medzinárodným spoločenstvom s cieľom vyvodiť voči páchateľom zodpovednosť. Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell ešte 10. mája v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli vyhlásil, že euroblok pripravuje v poradí už štvrté kolo sankcií proti bieloruskému vládnemu režimu.

Dôvodom sú pokračujúce represie voči opozícii. EÚ už na svoj sankčný zoznam v podobe zmrazenia aktív a zákazu vydávania víz zaradila bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a 87 vysokopostavených úradníkov a podnikateľov spojených s jeho režimom, pripomína AFP.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú