Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kryptomena dogecoin, ktorú mnohí odpísali už po veľkom náraste vo februári, neprestáva prekvapovať investorov. Vo včerajších večerných hodinách ju príspevkom na Twitteri opäť „napumpoval“ miliardár Elon Musk, ktorý na svojom profile propagoval dnešnú epizódu komediálnej šou Saturday Night Live, ktorú bude hosťovať, upozornila agentúra Reuters.

Cena dogecoinu sa vo večerných a nočných hodinách zvýšila o takmer 20 %, pričom prekonala svoju predošlú rekordnú hranicu a stanovila nové ATH (All Time High) na cene okolo 0,74 USD.

Mnoho fanúšikov digitálnej meny, ktorá bola vytvorená iba ako vtip, očakáva, že jej cena presiahne tento víkend hranicu 1 dolára, čo by od začiatku roka, kedy sa pohybovala na sume menšej ako 0,01 USD, predstavovalo nárast o približne 15 000 %.

Fanúšikovia sa tešia, analytici majú obavy

Musk zároveň vo štvrtok zdieľal na Twitteri video, v ktorom označil kryptomeny ako „budúcu menu Zeme“, no zároveň zdôraznil, že by do nich ľudia nemali investovať svoje celoživotné úspory a mali by byť pri investovaní opatrní. Mnoho analytikov sa však obáva situácie, ktorá nastane, keď „bublina“ okolo dogecoinu praskne.

Na vážnosti tomu pridáva aj fakt, že podľa údajov BitInfoCharts vlastní jediný a zároveň „najbohatší“ držiteľ dogecoinu takmer 37 miliárd „mincí“, čo aktuálne predstavuje viac ako 28 % celkového počtu dogecoinov v obehu a v ocenení na doláre ide o hodnotu presahujúcu 25 miliárd USD.

Celkovo drží najbohatších 102 vlastníkov dogecoinu viac ako 60 % z celkového počtu mincí v obehu. Prípadný „výplach“ ceny teda s najväčšou pravdepodobnosťou skončí v neprospech menších držiteľov, ktorí do dogecoinu naskočili počas posledného mesiaca.

Zobraziť celú galériu (4)
5 najväčších kryptomien podľa aktuálnej trhovej kapitalizácie / Zdroj: Coinmarketcap

Dogecoin už nie je vtipom, v prvej desiatke má pevné miesto

Pripomeňme, že dogecoin je aktuálne štvrtou najväčšou kryptomenou v rebríčku celkovej trhovej kapitalizácie podľa Coinmarketcap a rýchlo sa približuje k hranici celkovej kapitalizácie na úrovni 100 miliárd USD.

V raste za posledný týždeň zaznamenal približne 100 % skok, čím prekonal všetky digitálne meny z prvej desiatky, no včera sme ťa informovali napríklad o kryptomene ethereum classic, ktorá ho tento týždeň v raste prekonala viac než dvojnásobne.

NEPREHLIADNI
Pomýlili si ethereum? Zabudnutá kryptomena za extrémne krátky čas prekonala rastom aj dogecoin

Najväčší bitcoin zaznamenal za uplynulý týždeň nárast o takmer 2 % a druhé ethereum o približne 25 %. Nasleduje čoraz viac populárnejší binance coin, ktorý narástol o niečo viac než 2 %, štvrté miesto patrí dogecoinu a prvú päticu uzatvára XRP s trhovou kapitalizáciou 56 miliárd USD a nárastom 3 % za uplynulý týždeň.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú