Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Časy, kedy každý výrobca telefónov mal svoj vlastný nabíjací konektor, sú už dávno preč. Zatiaľ čo všetky spoločnosti na strane Androidu sa dokázali zjednotiť a aktuálne už aj v tých najlacnejších modeloch aplikujú štandard USB-C, Apple sa tejto politike vehementne vyhýba.

iPhony od roku 2007 vystriedali len dva nabíjacie štandardy, pričom druhý v poradí, Lightning konektor, je tu s nami už od roku 2012. Portál iPhone Hacks však upozorňuje, že väčšina zastupiteľstva v Európskom parlamente len pred niekoľkými hodinami zahlasovala za prospech jednotného nabíjacieho štandardu.

Zdroj uvádza, že až 582 hlasov proti 40 bolo za jednotnosť nabíjania, kedy prvé právne kroky by mali byť podstúpené už do 6 mesiacov. Apple, ktoré už niekoľko generácií štiepi svoju ponuku na zariadenia s USB-C a zariadenia s Lightningom sa pre Financial Times vyjadrilo:

Veríme, že regulácia, ktorá vynucuje zhodu konektorov zabudovaných do všetkých smartfónov potláča inovácie, a teda poškodzuje konečných spotrebiteľov a ekonomiku ako celok. Dúfame, že komisia bude hľadať ďalšie riešenia, ktoré nebudú obmedzovať priemysel a inovácie,“ reagoval na rozhodnutie európskej komisie americký gigant.

Oficiálne stanovisko protistrany sa opiera o neutíchajúcu fragmentáciu trhu, podnecujúcu k tvorbe elektroodpadu. Zároveň, Apple je prakticky jediným výrobcom smartfónov na trhu, ktorý neprešiel na najrozšírenejší konektor.

Apple si ešte pri prvotných náznakoch EÚ začiatkom minulého roka dal vypracovať externú štúdiu, ktorá prišla so záverom, že prechod na jednotný typ nabíjačiek by spotrebiteľov vyšiel na 1,5 miliárd eur. Environmentálny dopad zákona by činil však len 13 miliónov eur.

Ako sa Apple vyhne zavedeniu USB-C v iPhonoch?

Kalifornská spoločnosť sa v minulosti už niekoľkokrát preslávila odstraňovaním, na prvý pohľad životne potrebných funkcionalít daných zariadení. Rozhodne najviac zariskovala pri iPhone 7 s odstránením 3,5 mm audio jacku, no ako už teraz vieme, všetka konkurencia, minimálne v prípade vlajkových lodí, učinila skôr či neskôr totožne.

Takmer identickým prípadom je aj pomerne kontroverzné odstránenie adaptérov z balenia iPhonov 12. Apple zarovno s nimi predstavilo aj reinkarnáciu myšlienky MagSafe, v podobe rovnomenného bezdrôtového nabíjacieho puku.

Okamžite po vydaní takéhoto typu nabíjačky sa internetom prehnali dohady (napríklad video YouTubera Marquesa Brownleeho), kedy sa technologický udávač trendov rozhodne pre akúkoľvek možnosť eliminácie káblového dobíjania svojich zariadení. Vyzerá to tak, že rozhodnutie Európskej únie túto myšlienku nechcene popoženie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú