Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ruská ropná spoločnosť Gazpromneft prišla so skvelým riešením, ako efektívne využiť spaľovaný metán pri ťažbe ropy na Sibíri. Ako upozornil portál Futurism, popri ropných vežiach vyrástla farma na ťažbu Bitcoinu.

Gazpromneft tak efektívnym spôsobom využíva energiu z vypaľovaného metánu, ktorá by sa inak absolútne nevyužívala. Pri ťažbe ropy sa tento plyn spaľuje a vytvára sa tak menej škodlivý oxid uhličitý.

Energiu z tepla spoločnosť pretvára na elektrickú energiu, ktorou neskôr napíja Bitcoinovú farmu a ťa, ako je už dobre z mnohých príkladov, spotrebúva naozaj veľké množstvo elektriny.

S podobnými riešeniami už v minulosti prišlo aj niekoľko amerických ropných spoločností, tie rovnako využívajú energiu zo spaľovania na napájanie dátových centier, v ktorých sa taktiež nachádza hardvér na ťažbu kryptomien.

Gazpromneft sa ale nebude priamo podieľať na ťažbe, miesto toho bude poskytovať priestory a energiu pre ťažiarenske spoločnosti, ktoré sa dolovaniu kryptomien aktívne venujú. Ako upozornil portál CoinDesk, službu už využíva spoločnosť Vekus, ktorej sa za mesiac podarilo vyťažiť 1,8 BTC, čo pri jeho aktuálnej hodnote viac ako 28 000 € presahuje celkovú sumu 50 000 €. Pri tomto procese sa spálilo takmer 50 000 mplynu. Len pred pár hodinami pritom Bitcoin dosiahol ďalšiu rekordnú hodnotu.

Zdroj: Futurism, CoinDesk

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú