Vesmírna agentúra NASA odhalila veľmi zaujímavý plán, ktorý sa týka skúmania povrchu Marsu. Čoskoro by chceli na červenú planétu poslať robotického psa od Boston Dynamics, informoval portál Futurism.

V súčasnosti sa na skúmanie povrchu Marsu využívajú rôzne rovery, no podľa posledných správ z NASA by bol robotický pes Spot skvelou alternatívou k týmto riešeniam. Štvornohý robot by dokázal rýchlejšie prekonávať dlhé vzdialenosti a dostal by sa aj na miesta, kam kolesové či pásové rovery nemôžu.

BostonDynamics/YouTube

Ako dodáva aj portál BusinessToday, NASA už špeciálne upraveného robota, ktorý by mohol letieť na Mars, testuje. Okrem prekonávania veľkých vzdialeností vie Spot preskúmavať aj marťanské jaskyne a tunely a vie tak prispieť k nájdeniu vhodného miesta pre ľudskú základňu.

Robot bude vybavený špeciálnou technikou a tiež umelou inteligenciou, ktorá mu pomôže lepšie sa orientovať na zložitom povrchu Marsu. Pokročilé systémy a algoritmy by mali tiež zabezpečiť, že sa robot dokáže sám postaviť v prípade akéhokoľvek pádu. Rovnakého robota do svojich služieb povolala aj česká Alza, u nich bude v showroome obsluhovať zákazníkov.

Zdroj: Futurism, BusinessToday

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú