Vďaka systému veľkých moderných optických ďalekohľadov známych tiež pod skratkou VLT (Very Large Telescope) máme možnosť sa pozrieť na nádhernú fotografiu známej planetárnej hmloviny NGC 246, o téme informoval Sciencealert.

Napriek tomu, že NGC 246 sme objavili už pred niekoľkými storočiami, táto 1600 svetelných rokov vzdialená planetárna hmlovina neprestáva fascinovať. Ide totiž o zvláštne sformovanú hmlovinu pripomínajúcu lebku, ktorá v sebe ukrýva jedno obrovské tajomstvo.

Detailná fotografia NGC 246, na ktorej je vidno v strede jej bieleho trpaslíka. Červeného trpaslíka na fotografii nie je možné pozorovať. ESO

NGC 246 okrem svojho katalógového mena nesie názov „Lebka“ a je vôbec prvým prípadom planetárnej hmloviny, ktorá má v strede hierarchický trojhviezdny systém.

O tejto zvláštnosti vieme od roku 2014, kedy prostredníctvom spomínaného teleskopu VLT astronómovia zistili, že okrem bieleho trpaslíka a jeho spoločníka, sa v hmlovine nachádza aj červený trpaslík, upozornil web Phys.

V strede hmloviny sa ukrýva niečo unikátne

V hmlovine červený a biely trpaslík obiehajú okolo seba ako pár vo vzdialenosti 500-násobku dĺžky medzi Slnkom a Zemou. Okolo tejto dvojice obieha ešte tretia hviezda, ktorá je od nich vzdialená približne 1900-krát ďalej, ako je Zem od Slnka. Spoločne teda tieto tri hviezdy tvoria prvú a doposiaľ jedinú objavenú planetárnu hmlovinu, v strede ktorej sa nachádza hierarchický trojhviezdny systém.

Tento nový a detailný obraz hmloviny Lebka sa podarilo zachytiť pomocou prístroja FORS2 nasadenom na teleskope VLT v čilskej púšti Atacama. Ide o úplne nový snímok, na ktorom  môžeme vidieť NGC 246 nachádzajúcu sa v súhvezdí Veľryba v celej svojej kráse.

V tomto prípade sa astronómovia zamerali na zachytenie svetla emitovaného iba v určitom rozsahu vlnovej dĺžky. Pozorovanie svetla emitovaného konkrétnymi prvkami pomáha pri objasnení chemického a štrukturálneho zloženia jednotlivých hmlovín – tých poznáme približne 1800.

Snímka umožňuje sledovať, v ktorých miestach je hmlovina Lebka bohatá (prípadne chudobná) na vodík (červená farba) alebo kyslík (bledomodrá farba). Fotografiu vedci vytvorili v rámci ESO Cosmis Gems, teda iniciatívy, ktorej úlohou je získať snímky vizuálne atraktívnych objektov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú