Britský úrad verejného zdravotníctva musí riešiť vážny, no zároveň komický problém týkajúci sa testovania na koronavírus. Ako informuje BBC, záznamy niekoľkých tisícok testovaných sa jednoducho stratili v dôsledku malého počtu riadkov v Exceli.

Britské úrady totiž zhromažďujú výsledky o testovaných osobách z rôznych laboratórií a aby ich mali všetky pokope, údaje ukladajú do tabuľkového nástroja Excel od Microsoftu. Problém je však v tom, že úrady používajú starší formát dokumentu (XLS), ktorého počet riadkov je obmedzený iba na 65 500.

Výsledky jednej testovanej osoby však zaberajú viac riadkov a podľa odhadov sa tak do jedného dokumentu zmestia údaje zhruba o 1400 ľuďoch.

Zvyšní testovaní, ktorí sa do limitu nezmestili, jednoducho na zozname nefigurovali a jednak tým pádom neboli informovaní o výsledkoch testu a za druhé, úrady ani nemohli dohľadávať ďalšie osoby, ktoré mohli byť s infikovanými v kontakte.

Ako píše The Guardian, celkovo sa mali stratiť údaje o 16 000 infikovaných, kvôli čomu sa zrejme nedohľadalo ďalších 50 000 potenciálne nakazených ľudí. Táto chyba však trvala iba od 25. septembra do 2. októbra a teraz už úrady rozdeľujú záznamy na menšie časti a ukladajú ich do viacerých zošitov v Exceli.

Zdroj: BBC, TheGuardian

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú