Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Výrobca procesorov AMD už pár rokov v niektorých segmentoch plnohodnotne konkuruje dlhoročnej špičke na trhu spoločnosti Intel. Dotiahnuť sa na úroveň Intelu im určite pomohla aj výzva, ktorú si pred šiestimi rokmi v AMD stanovili. Ako informuje PCword, týkala sa zvýšenia energetickej efektivity.

AMD si v roku 2014 stanovilo za jeden zo svojich hlavných cieľov to, že do 6 rokov zvýši energetickú efektivitu procesorov aspoň 25-násobne. Túto výzvu si interne označili ako „25×20“ a už teraz vieme, že cieľ sa im nepodarilo len splniť, ale dokonca aj prekonať.

AMD

V čase, keď si ho stanovili, AMD ťahalo v porovnaní s Intelom za kratší koniec. Teraz je tomu však úplne inak a AMD generáciou Zen 2 a novými procesormi Ryzen spoločnosť Intel dokonca prekonáva, a to najmä v segmentoch desktopových počítačov.

AMD/Screenshot

Energetickú efektivitu sa im podľa portálu ZDnet podarilo dokonca zvýšiť až 31,7-násobne. AMD testovalo efektivitu na procesore pre prenosné zariadenia Ryzen 7 4800H a nový model porovnávali s procesorom AMD “Kaveri” FX-7600P z roku 2014. Ryzen má nižšiu spotrebu až o 84 % a výkon 5-násobne vyšší.

Zdroj: PCword, ZDnet

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú