Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

České vysoké učení technické (ČVUT) môže od budúceho týždňa začať vyrábať až 10 000 kusov respirátorov najvyššej ochrannej triedy. Pôjdu do fakultných nemocníc, uviedol minister zdravotníctva Adam Vojtěch na Twitteri.

Respirátory triedy FFP3 majú podľa odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) používať lekári pri starostlivosti o nakazeného novým typom koronavírusu, ale aj lekári ARO alebo JIS, ktorým vybavenie chýba.

„Odborníci z ČVUT vyvinuli respirátor na 3D tlačiarni. Špeciálny filter vydrží asi týždeň. Je to ešte vyššia ochrana ako FFP3. Dohodli sme sa, že ich začnú dodávať do fakultných nemocníc. Teraz už len ladíme detaily,“ uviedol minister. Prototyp bol vyvinutý pre pokročilú technológiu 3D tlače MJF.

Je možné tlačiť na prístrojoch HP Multijet Fusion 540, vhodnejšie sú typy 4200 a 5200, ktoré majú vyššiu výrobnú kapacitu. Tlačí sa z materiálu PA-12. Neodporúča sa 3D tlač akýchkoľvek respirátorov v domácich podmienkach., informuje v bližších detailoch web školy.

Lekári si od začiatku epidémie sťažujú na nedostatok ochranných pomôcok. Aj veľké nemocnice majú zásoby respirátorov, rúšok, no aj rukavíc alebo dezinfekcie len na niekoľko dní činnosti. Ešte väčšie problémy sú v menších zariadeniach v krajoch alebo v ordináciách lekárov.

Odkázaní sú kvôli nedostatku ochranných pomôcok na trhu po celom svete len na dodávky od štátu. Zatiaľ sú väčšinou z Číny, vozia ich špeciálne upravené lietadlá. Ministerstvo vnútra uviedlo, že v najbližších týždňoch by mali na nákup ísť tri miliardy korún.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú