Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Hoci lítium-sírové batérie nie sú žiadnou novinkou, austrálsky vedci tvrdia, že ich nový dizajn by mohol konečne priniesť 5-dňovú výdrž v smartfónoch či 1000 km dojazd elektrických vozidiel.

Dočkáme sa konečne prielomu v oblasti vývoja batérií? Podľa portálu Engadget vedci z univerzity Monash v austrálskom Melbourne tvrdia, že sa im podarilo vytvoriť najefektívnejšiu lítium-sírovú batériu súčasnosti. Hoci tieto batérie nie sú vo svete technológií ničím novým, vedci sa chvália novým dizajnom, na ktorý už stihli podať patent a svoje poznatky zverejnili v žurnále Science Advances.

Lepšie zvládanie zaťaženia a výrobný proces šetrnejší k životnému prostrediu

Ako píše portál Android Authority, vedci použili pre svoje prototypy rovnaké materiály ako v štandardných lítium-iónových batériách. Kľúčom však bolo prepracovanie väzieb častíc v katódach síry, ktoré lepšie zvládajú zaťaženie bez zníženia kapacity, výkonu alebo stability samotnej batérie.

Zobraziť celú galériu (1)
Docent Matthew Hill, Dr Mahdokht Shaibani a profesor Mainak Majumder s dizajnom lítium-sírovej batérie. Zdroj. Univerzita Monash

Táto technika bola odvodená z premosťujúcich architektúr, ktoré je možné vidieť pri spracovaní pracích práškov. Výrobný proces batérie je zároveň šetrnejší k životnému prostrediu v porovnaní so štandardnými lítium-iónovými batériami, nakoľko lítium-sírové batérie sú založené na vode. To by malo zároveň znížiť aj náklady na ich výrobu.

Podarí sa novým lítium-sírovým batériám opustiť laboratóriá?

Výzvou pre tím vedcov je teraz úspešne uviesť batériu na trh. Už pred nimi sme mohli počuť o rôznych iných prielomových batériách, ktoré však nikdy neopustili laboratóriá. Nové lítium-sírové batérie ale majú k praktickému využitiu oveľa bližšie, nakoľko nemecký inštitút Fraunhofer už vyrobil testovacie batérie a vedci najbližšie plánujú testovať ich dizajn v automobiloch a solárnych sieťach naprieč Austráliou v priebehu roku 2020.

Stále to však neznamená, že ich príchod na trh je hotová vec a čoskoro ich uvidíme v spotrebnej elektronike alebo elektromobiloch. Ak by sa tak ale nakoniec stalo, vedci sľubujú, že v prípade smartfónov prinesú ich nové batérie 5-dňovú výdrž a v prípade elektrických automobilov až 1000 km dojazd.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú