Už viac ako sedem rokov sa nehostinným prostredím Marsu, kde teplota môže dosiahnuť mínus 142 stupňov Celzia, pretĺka osamelý robotický rover Curiosity, ktorý pre NASA mapuje planétu a posiela nazad tony zaujímavých informácií. Najnovší záber pôsobí priam umelecky. 

Súčasným domovom robotického prieskumníka je kráter Gale, na ktorom Curiosity podľa Science Alert skúma geologické podložie a vplyvy počasia na vyvýšenine Mount Sharp, ktorá sa v strede krátera vyníma. Rover sa pri pomalom a vytrvalom stúpaní obzrel a v piatok 1. novembra svojou pravou kamerou zaostril aj na horizont.

Na prvý pohľad vyzerá fotografia ako umelecký kúsok zasnežených hôr a vôbec nebudí dojem, že pochádza z inej planéty. Hory v pozadí sú steny krátera Gale s priemerom 154 km a ich výška na niektorých miestach podľa NASA dosahuje až 5 kilometrov. Odhaduje sa, že kráter je starý 3,5 až 3,8 miliardy rokov a pravdepodobne ide o vyschnuté jazero.

Prečítaj si aj
Rover Curiosity našiel na Marse zvláštnu hmotu. Môže ísť o známky života a obrovský objav

V popredí zachytenej fotografie naopak možno vidieť zlučovanie sedimentárnych hornín, podľa ktorých chcú vedci z NASA zistiť dávnu prítomnosť vody a skúmať vplyvy počasia na podložie. Objektom záujmu sú však aj rôznorodé horniny, ktoré sa v krátery vyskytujú. Na základe ich rozdielnej farby a vlastností sa budú horniny klasifikovať a skúmať ich vzájomný vzťah.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú