Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zisk juhokórejského Samsung Electronics sa v 2. štvrťroku pravdepodobne zníži viac ako o polovicu. Predbežné údaje zverejní Samsung v piatok (5. 7.), ale už sa ukazuje, že pokles dodávok pamäťových čipov čínskej spoločnosti Huawei ešte prehĺbil problémy juhokórejského koncernu, ktorý zápasí s cenovými tlakmi.

Ak sa potvrdia tieto špekulácie, výsledok za minulý štvrťrok bude najnižším ziskom koncernu za takmer tri roky. A vyhliadky na zotavenie sú vzdialené „niekoľko kvartálov“, keďže trhy s elektronikou sa spomaľujú. Samsung je tiež najväčším svetovým výrobcom smartfónov, čo je trh, na ktorom patrí druhá priečka odberateľovi jeho čipov Huawei.

Analytici pripomínajú, že vo svete nie je veľa „hráčov“, ktorí by mohli kúpiť čipy namiesto Huawei. To núti Samsung znížiť ich ceny, aby ich predal.  Slabší predaj čipov odkrojí značnú časť príjmov juhokórejskej spoločnosti. Divízia čipov sa totiž podieľala viac ako dvoma tretinami na jej zisku.

Na druhej strane, sankcie proti Huawei by mohli pomôcť divízii smartfónov Samsung. Tá by mohla profitovať z odhadovaného poklesu predaja telefónov Huawei vo svete až o 40 %. Analytici očakávajú, že Samsung v piatok pravdepodobne oznámi pokles prevádzkového zisku v období apríl-jún až o 60 % na 6 biliónov wonov (4,55 miliardy eur). V rovnakom období minulého roka zaznamenal Samsung zisk 14,9 bilióna KRW.

(1 EUR = 1318,30 KRW)

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú