Inteligentné hodinky Apple Watch Series 4 priniesli v minulom roku ako prvé možnosť merania činnosti srdca aj bez potreby špecializovaného zariadenia. Teraz je možné merania predložiť aj lekárom a poisťovni, informuje Svět Androida. Výsledky z EKG v týchto hodinkách zúžitkujú používatelia v Česku, kde ich budú kontrolovať lekári a prehliadku pacienta podporí aj poisťovňa.

Apple Watch Series 4 umožňujú merať činnosť srdca pomocou dvoch elektród na zadnej strane konštrukcie a korunky. Slováci čakali na túto funkcionalitu dlhé mesiace, až bola nakoniec prostredníctvom aktualizácie spustená v polovici mája. Pomocou EKG si dokážu používatelia zistiť arytmiu alebo nepravidelný srdcový tep. V susednom Česku teraz budú na tieto údaje, ktoré sú po meraní hodinkami automaticky generované v grafe, prihliadať pri vyšetrení aj lekári.

Zobraziť celú galériu (0)
Matúš Mitro/FonTech

Majitelia týchto hodiniek pritom môžu využiť aj službu, ktorú ponúka OZP (Oborová zdravotní pojišťovna) cez aplikáciu mVitakarta. Klienti poisťovne si môžu 5-krát ročne nechať bezplatne vyhodnotiť výsledky meraní, ktoré sú zasielané do Medzinárodného centra pre telemedicínu, informuje OZP. Na Slovensku zatiaľ takúto možnosť neponúka žiadna z poisťovní a nie je známe, či sa jej v budúcnosti dočkáme.

Zdroj: Svět Androida, OZP

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú