Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Drvivá väčšia kryptomien na dnešnom trhu funguje na báze reťaze blokov, tzv. blockchainu. Najnovšie s vlastnou kryptomenou prišiel aj zakladateľ známej torrentovej služby BitTorrent, ktorý ju však postavil na úplne inom princípe fungovania, informuje The Next Web. Využíva totiž pevné disky.

Nová kryptomena Chia bola spustená ešte v polovici marca a od pondelka 3. mája boli povolené aj transakcie. Každý záujemca tak môže do tejto novej kryptomeny investovať. Podľa tvorcu BitTorrentu má byť Chia spoľahlivejšou kryptomenou ako ostatné a taktiež ekologickejšou. Vo svojom princípe totiž nevyužíva koncept „proof of work“ ako ostatné blockchainové kryptomeny, ale stavila na „proof of space and time“.

Zjednodušene to znamená, že pre získanie odmeny nie je potrebné vyťažiť blok kryptomeny, miesto toho používateľ potrebuje mať v istom čase dostatok miesta na disku. Práve preto je pri kryptomene Chia potrebný napríklad SSD disk s dostatočnou kapacitou.

To však vyvoláva pochybnosti. Hoci pri získavaní kryptomeny nebudú potrebné grafické karty, ako napríklad pri Bitcoine, bude potrebné množstvo diskov, čo môže vyvolať zvýšený dopyt a nedostatok skladových zásob najmä v stále trvajúcej globálnej kríze s polovodičmi. Pri ťažení Chia kryptomeny tak bude za potreby disk s vysokou kapacitou a vysokou rýchlosťou zápisu.

Niektorí výrobcovia už pritom varovali používateľov, že v prípade ťaženia takejto kryptomeny nebudú uznávať záruku na ich disky, informoval TechRadar.

Zdroj: The Next Web, TechRadar

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú