Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

PS5 sa s najväčšou pravdepodobnosťou zapíše do histórie ako konzola, ktorá sa prvé mesiace po vydaní nedala zohnať. V závislosti od nízkych skladových zásob sme sa téme venovali aj v článku, kde sme sa pozreli na extrémne predražené kusy v slovenských obchodoch.

Nič to ale nemení na fakte, že z PS5 sa od svojho vydania predalo viac kusov, ako bežne dostupnej PS4. O finančných výsledkoch Sony informuje portál XDA Developers. Ten sa opiera o verejne dostupné finančné dokumenty Sony, ktoré naznačujú, že za posledný fiškálny rok sa celosvetovo predalo až 7,8 miliónov jednotiek.

Ako naznačuje zdroj, PS5 je teda druhým najlepšie predávaným produktom Sony v danom fiškálnom roku, ktorý dokázala predbehnúť jedine ich televízna divízia. PS4 sa v rovnakom finančnom období predalo 5,7 miliónov kusov.

Japonci excelovali aj na poli predaja softvéru

Spolu sa predalo 338,9 miliónov kópií hier, z čoho 17 % (58,4 miliónov) pochádza od first-party štúdií. Väčšina hier, až 65 % (220 miliónov), sa pritom predala digitálne, pričom minulý rok sa táto hodnota ustálila na 53 %.

Screenshot/Sony

Sony rovnako zaznamenalo najvyšší prírastok predplatiteľov služby PS Plus, ktorých v štvrtom kvartáli 2020 bolo až 47,6 miliónov, čo je najviac za posledné dva roky.

Analytici očakávajú, že v najbližších mesiacoch sa predaj softvéru ešte väčšmi navýši. Hlavnú úlohu tu tak opäť majú zohrávať najmä vlastní vývojári Sony, dodávajúci kľúčové exkluzivity ako Ratchet & Clank: Rift Apart, God of War 2, či pokračovanie Horizon Zero Dawn.

Zdroje: XDA Developers, Sony

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú