Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť SpaceX nám už dávnejšie ukazovala, ako by mohla vyzerať preprava osôb na Zemi z bodu A do bodu B prostredníctvom ich rakiet. Veci sa ale pohli smerom dopredu a prvé takéto lety by sme mohli vidieť už o pár rokov.

Let z Európy do Ameriky za necelú pol hodinu, či taký New York a Sydney do jednej hodiny? Zatiaľ je to pre nás len sci-fi a takýchto krátkych časoch letu môžeme len snívať, no spoločnosť SpaceX je na dobrej ceste, aby sa tento sen stal do pár rokov realitou. Ako informoval Britský portál DailyMail, trh s takýmto druhom prepravy osôb, teda prostredníctvom rakiet, bude do roku 2030 dosahovať hodnotu zhruba 17 miliárd eur. Švajčiarská spoločnosť UBS tiež odhaduje, že trh s letmi do vesmíru bude mať hodnotu iba 2.6 miliardy eur, čo je v porovnaní s letmi v rámci Zeme podstatne menej.

Zobraziť celú galériu (1)
MailOnline - Leo Delauncery

Celkový vesmírny priemysel má v súčasnosti hodnotu asi 344 miliárd eur. Analytici predpokladajú, že jeho hodnota do roku 2030 stúpne viac ako dvojnásobne, teda zhruba na 700 miliárd eur. K tomu by mali samozrejme dopomôcť komerčné cesty do vesmíru, ale aj spomínané raketové cestovanie v rámci Zeme. Ako píše portál CBNC, ročne cestuje viac ako 150 miliónov pasažierov 10 hodinovými a dlhšími letmi. Ak by sa len 5 % z týchto pasažierov rozhodlo v budúcnosti využiť raketovú dopravu, pri cene letenky napríklad 2 500 € by bol ročný výnos takmer 19 miliárd eur.  Vyzerá to, že nás čaká doslova „raketová“ budúcnosť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú