Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Windows 11 bol ešte pred niekoľkými týždňami považovaný za jeden obrovský vizuálny kabát pre Windows 10. S postupom času, oficiálnymi vyhláseniami, často potvrdenými odhaleniami a bádaním komunity sa však potvrdzuje, že systém ponúkne rovnako objemné množstvo noviniek aj pod kapotou.

Živě.cz teraz upozorňuje na novinku, odprezentovanú vo vývojárskom blogovom príspevku Microsoftu. Tam sa píše, že Windows 11 bude podporovať dynamickú zmenu frekvencie obrazu, ktorá je napríklad u mobilných zariadeniach už niekoľko rokov štandardom.

Rovnako ako veľké množstvo ostatných funkcionalít, DRR (Dynamic Refresh Rate) je aktuálne predmetom testovania vo vývojárskych buildoch operačného systému. Aj napriek tomu tu máme hneď niekoľko zásadných informácií, ktoré bude potrebné v blízkej budúcnosti zohľadňovať.

Prechod bude úplne plynulý

Zmena obnovovacej frekvencie bude pevne viazaná na jednotlivé snímky, čiže prechod, napríklad medzi 144 Hz a rozšírenejšími 60 Hz nebude pre bežné oko pozorovateľný. Zmena bude prebiehať automaticky tak, ako sme na to zvyknutí u tabletov či mobilov.

V prípade, že práve prezentovaná scéna na displeji (napríklad pri hre) vyžaduje vyššiu obnovovaciu frekvenciu, podporovaný monitor to bez problémov  zreprodukuje.

Microsoft

Keď ale systém zistí, že daná akcia (napríklad čítanie článku na webe alebo e-maily) vyššie Hz nepotrebuje, automaticky sa v rámci šetrenia energie panel prepne do nižšieho a úspornejšieho módu.

Problémom najmä spočiatku môže byť absencia podporovaných aplikácií. Microsoft totiž oficiálne determinoval, že vývojári budú musieť DRR vo svojich aplikáciách „ručne“ zavádzať. Aktuálne je dynamická frekvencia dostupná pri balíku Office, prehliadači Edge, Adobe Acrobat alebo Illustrator a u niekoľkých ďalší programoch.

NEPREHLIADNI
Microsoft zlyhal, prichádza náhrada. Či spustíš Windows 11 teraz zistíš ďaleko lepším spôsobom

Výnimkou nebude ani potreba kompatibilného hardvéru. Nielenže funkcionalita bude vyžadovať grafický ovládač WDDM 3.0, ale k fungovaniu budeš potrebovať aj správny panel minimálne so 120 Hz.

To je prinajmenšom pozoruhodné rozhodnutie, keďže na trhu je aktuálne stále veľa obľúbených, často produktívnejšie orientovaných, modelov so 100 Hz panelmi. Podľa všetkého túto skupinu produktov Microsoft od novinky úplne odreže.

Zdroje: Živě.cz, Microsoft

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú