Windows 11 má už napriek krátkej existencii na konte množstvo problémov a pridáva sa k ním ďalší.

Používatelia s najnovšími procesormi a týmto operačným systémom od spoločnosti Microsoft riskujú stratu dát, informuje prostredníctvom správy od podpory samotný Microsoft.

Postihnuté zariadenia používajú šifrovacie módy AES-XTS alebo AES-GCM, avšak Microsoft zabudol vysvetliť, ako sa táto chyba vlastne prejavuje a ako môžu používatelia zistiť, či na tento problém narazili. Spomínané šifrovacie módy využívajú napríklad procesory spoločnosti Intel, ako Ice Lake, Tiger Lake, Rocket Lake a tiež Alder Lake, píše Ars Technica. Pre AMD je to zase Zen 4.

Spoločnosť ale tvrdí, že problém vyriešila a odporúča používateľom inštaláciu aktualizácie z 24. mája alebo bezpečnostnú aktualizáciu z 14. júna za účelom zamedzenia ďalšiemu poškodeniu dát.

Tieto aktualizácie môžu zároveň spôsobovať horšie fungovanie a pre obnovenie rýchlosti Microsoft odporúča testovaciu aktualizáciu z 23. júna alebo bezpečnostnú aktualizáciu z 12. júna.

Potenciálna strata dát je vážnym problémom a v niektorých prípadoch dokáže napáchať aj nemalé škody. Nejedná sa však o prvý problém nového operačného systému od Microsoftu.

Nedávno navyše došlo k chybe, kvôli ktorej spôsoboval nový update problémy s kľúčovou funkciou operačného systému. Aktualizácia totiž znefunkčňovala nielen Wi-Fi hotspoty najnovšieho operačného systému Windows 11, ale tiež tých starších.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú