Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Po mesiacoch od júnového predstavenia a mnohých testovacích verziách v Insider programe nastal deň, kedy Microsoft oficiálne zverejní verejnú verziu svojho najnovšieho operačného systému. Windows 11 sa práve oddnes začína dostávať na prvé podporované zariadenia a postupne sa bude šíriť k ďalším používateľom, informuje PCMag.

A hoci pri predstavení predošlého Windowsu 10 spoločnosť tvrdila, že to bude jej posledný operačný systém, ktorý bude dostávať postupné vylepšenia, nestalo sa tak a Microsoft vyrukoval so zbrusu novou verziou. Dnes je však deň, kedy sa Windows 11 začína oficiálne distribuovať medzi prvé podporované zariadenia. Používatelia si môžu kompatibilitu a podmienky pre inštaláciu systému overiť pomocou Kontroly stavu počítača.

Microsoft chcel spustiť nový Windows 11 globálne v približne rovnakom čase. Systém bude ponúkať aj starším kompatibilným zariadeniam prostredníctvom bezplatnej aktualizácie. Mnohé počítače však môžu obdržať oznámenie o dostupnosti Windowsu 11 až o niekoľko mesiacov, keď bude pre nich pripravený.

Podľa spoločnosti by malo byť sprístupnenie novej verzie dokončené pre všetkých v polovici budúceho roka. Podmienkou však okrem iného je, aby bolo zariadenie vybavené aj bezpečnostným čipom TPM 2.0, obsahovalo Secure boot a využívalo 64-bitový procesor aspoň s 2 jadrami.

Minimálne hardvérové požiadavky pre Windows 11:

  • CPU: 1 GHz s min. 2 jadrami a podporou 64-bit architektúry
  • RAM: 4 GB
  • Pamäť: 64 GB
  • Systémový firmvér: UEFI, Secure Boot
  • TPM (Trusted Platform Module): verzia 2.0
  • GPU: kompatibilná s DirectX 12 alebo WDDM 2.0
  • Displej: minimálne s HD rozlíšením, 9″ uhlopriečkou a 8-bitovým kanálom

Zdroj: PCMag, Microsoft

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú