Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vedci už prišli s rôznymi šialenými nápadmi. Po najnovšom sa k rade bizarných riešení pripojil aj výskumný tím z Lancesterskej univerzity v Spojenom kráľovstve, ktorý vytvoril Wi-Fi fungujúcu vďaka jadrovému žiareniu, píše Futurism.

Pomocou neutrónov z rádioaktívneho izotopu kalifornium-252 dokázali prenášať dáta ako napríklad náhodne generované čísla, slová alebo abecedu. Ako podotýka tím vo svojom vyhlásení, všetky prenosy prebehli na 100 % úspešne.

„Demonštrovali sme potenciál rýchlej neutrónovej radiácie ako média pre bezdrôtovú komunikáciu tam, kde konvenčný elektromagnetický prenos nie je možný alebo je prirodzene limitovaný,“ vysvetľuje profesor Malcolm Joyce.

Aj keď znie rádioaktívna Wi-Fi ako šialený nápad, ide o skvelé technologické riešenie a v niektorých špecifických prípadoch a môže nájsť aj reálne využitie. Ich využitie je možné napríklad v okolí reaktorov, oceľových trezorov alebo námorných stavieb. Táto Wi-Fi sa zrejme nedostane klasické komerčné využitie, čo je možno dobre – mnohí majú kvôli niekoľkým katastrofám z akejkoľvek rádioaktivity panický strach, občas celkom oprávnene.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú