Výpadky vo výrobe automobiliek spôsobujú meškanie dodávok nových áut aj na Slovensku. Pre agentúru SITA to potvrdil generálny sekretár Zväzu automobilového priemyslu SR Ján Pribula.

Ako objasnil, vozidlá, ktoré sú naplánované do výroby, sú v prevažnej miere určené už konkrétnym zákazníkom. Pokiaľ sa teda výrobný termín posúva, posúva sa aj termín dodania zákazníkovi. Podľa jeho slov sa situácia v dohľadnej dobe nezlepší.

Výpadky vo výrobe sa prirodzene dotýkajú aj nášho trhu. Čakacie doby sa predlžujú. Aké sú, závisí od značky, prípadne konkrétneho modelu značky,“ uviedol ďalej Pribula s tým, že každá značka sa snaží optimalizovať plánovanie výroby tak, aby boli prestoje čo najmenšie a do výroby zaraďuje modely, na ktoré má dostatok dielov.

Aktuálny stav pritom môže mať dopad aj na cenu automobilov. Na ňu vplýva viacero faktorov, pričom jedným z nich je aj zvyšovanie nákladov na jedno vyrobené vozidlo, pokiaľ nebeží výroba na plnú kapacitu. V súčasnosti však podľa Pribulu situáciu komplikuje aj zvyšovanie cien ďalších vstupov, ako je napríklad oceľ, alebo zvyšovanie cien granulátov na výrobu plastových dielov, ale aj rast cien energií.

Nedostatok polovodičových kompletov má negatívny vplyv aj na automobilky na Slovensku. Bratislavský Volkswagen musel na tento týždeň prerušiť výrobu SUV modelov. Dnes stáli aj linky trnavského Stellantisu.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú