Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Volkswagen (VW) súhlasil s investíciou vo výške zhruba 2,6 miliardy USD (2,30 miliardy eur) do start-upu Argo, autonómneho partnera automobilky Ford Motor. Uviedli to zdroje oboznámené so záležitosťou, ktoré nechceli byť menované.

Ford je majoritným akcionárom spoločnosti Argo so sídlom v Pittsburghu od začiatku roka 2017, keď sa s ním dohodol na investícii vo výške 1 miliardy USD.Podľa dohody s Volkswagenom, ktorej detaily budú zverejnené neskôr v priebehu piatka, Argo bude vyvíjať technológiu autonómneho riadenia pre VW a eventuálne mu aj dodávať systémy pre komerčné využitie. A zároveň bude pokračovať na vývojových prácach pre Ford.

Investícia vo výške 2,6 miliardy USD do Arga zahŕňa kapitál vo výške 1 miliardy USD, ako aj hodnotu autonómnej divízie VW v Mníchove, ktorú spoločnosti ocenili na 1,6 miliardy USD. Skupinu s názvom Autonomous Intelligent Driving riadi dcéra skupiny VW, výrobca luxusných áut Audi, a bude základňou pre Argo v Európe.

VW a Ford začiatkom tohto roka oznámili dohodu o spoločnom vývoji a výrobe dodávok a nákladných vozidiel. Myšlienka spolupracovať na elektromobiloch a autonómnej technológii tak vyplynula z predchádzajúcich rozhovorov. Obe strany uviedli, že nemajú záujem o vzájomné vlastníctvo.  Spolupráca oboch automobiliek so start-upom Argo im môže pomôcť znížiť technickú a finančnú záťaž, a tiež urýchliť uvedenie autonómnych vozidiel do prevádzky, ktoré obe firmy plánujú v roku 2021.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú