Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vrtuľník Ingenuity na Marse vykonal svoj 26. let a zachytil niekoľko fotografií vraku, ktorý patrí ľudstvu. Jedná sa o vrchný kryt rovera Perseverance, ktorý mu pomohol počas transportu a vstupu do marťanskej atmosféry, informuje SciTechDaily.

Ingenuity počas 26. letu síce rekordy nelámal, avšak séria fotografií použitého hardvéru NASA je skutočne bezprecedentná. Ako vysvetľuje Futurism, vrchný alebo zadný kryt rovera niesol aj jeho padáky, ktoré pomáhali počas pristávania.

K 26. letu došlo 19. apríla a Ingenuity odvtedy stihol letieť opäť, pričom vykonal svoj 27. let 23. apríla. Ani v tomto prípade žiadne rekordy nelámal a prekonal vzdialenosť približne 1 km.

NASA/JPL-Caltech

Kryt s padákmi pôvodne z diaľky odfotografoval aj samotný rover Perseverance, ktorý pred pár dňami dorazil k delte rieky a chystá sa hľadať potenciálne známky niekdajšieho mikrobiologického života na Marse.

Kryt rovera, ktorý pod sebou niesol aj vrtuľník Ingenuity, narazil do povrchu rýchlosťou takmer 130 km/h a množstvo komponentov je napriek tomu v poriadku, pričom zdanlivo nedošlo ani k vážnejšiemu poškodeniu ochranného náteru či lán, ktoré držali doteraz najväčší padák na Marse s priemerom až 21,5 m.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú