Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Denník N včera priniesol informáciu, že slovenské bezpečnostné zložky zadržali minimálne tri osoby pre podozrenie z vyzvedačstva pre Rusko. Dnes uverejnili video zo stretnutia dvoch osôb, ktoré sa na špionáži podieľali. Video zachytili v roku 2021 bezpečnostné zložky.

Hlavné správy sa dištancovali

Prvotné informácie denníka hovorili, že Národná kriminálna agentúra zadržala plukovníka zo slovenského ministerstva obrany, príslušníka Slovenskej informačnej služby a aj osobu, ktorá je prepojená s webom Hlavných správ. Dvaja zo zadržaných mali byť obvinení a jeden sa priznal.

SIS však následne uviedla, že žiadna zo zadržaných osôb nie je v služobnom pomere k SIS. Slovenská informačná služba v tejto súvislosti informovala, že zabezpečovanie spravodajskej ochrany štátu aj pred najzávažnejšími činmi ohrozujúcimi jeho základy a bezpečnosť, vrátane nepriateľských aktivít cudzej moci, je jej najvyššou prioritou.

Redakcia Hlavných správ sa od medializovaných informácií dištancuje. Na sociálnej sieti Facebook napísali svoje stanovisko. Podľa ich slov ide o občasného nehonorovaného dopisovateľa a nikto v redakcii nevedel, že spolupracuje s Rusmi: „Jeho príspevky sa netýkali Ruska, nemal žiaden vplyv na chod denníka Hlavné správy,“ uvádza v súčasnosti zablokovaný portál.

Denník N prichádza s videom, ktoré zachytáva dvoch aktérov ruskej špionáže. Uvádzajú, že ide o Bohuša Garbára a plukovníka Sergeja Solomasova. Práve Garbár mal, nie vždy pod vlastným menom, publikovať pre Hlavné správy či Armádny magazín, ktoré sú dnes zablokované.

Po novom môže Národný bezpečnostný úrad rozhodnúť o blokovaní škodlivého obsahu alebo škodlivej aktivity na internete, čo sa stalo aj v súvislosti so spomínanými webmi. Národný bezpečnostný úrad vypína stránky, ktoré preukázateľne šírili nebezpečnú proruskú propagandu, potvrdil pre Startitup hovorca kancelárie NBÚ Peter Habara.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú