Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Začiatkom tohto roka sme informovali o počine čínskeho vedca, ktorý spolu so svojim tímom upravil gény dvojičiek, čo vyvolalo obrovskú vlnu kritiky. Konanie čínskeho vedca He Jiankuiho odsúdil po zverejnení týchto šokujúcich správ celý svet. Vedec bol teraz aj so svojimi 2 spolupracovníkmi odsúdený po tajnom súdnom procese v Číne na 3 roky väzenia, informuje Engadget prostredníctvom čínskeho portálu Xinhua.

Úprava génov dvojičiek pomocou nástroja Crispr-Cas9 a obzvlášť génu CCR5 mala zabezpečiť, aby boli odolné voči vírusu HIV. Toto konanie bolo aj podľa mnohých odborníkov neetické. Čínske úrady tak krátko po odhalení tohto experimentu začali vyšetrovanie, ktoré skončilo utajeným súdom a odsúdením He Jiankuiho a jeho kolegov.

Vedec musí zaplatiť aj pokutu vo výške takmer 385 000 € a spolu s ostatnými dostal doživotný zákaz pôsobiť v reprodukčnej oblasti medicíny. Väzeniu sa nevyhnú ani spolupracovníci Zhang Renli a Qin Jinzhou. Prvý z nich dostal 2-ročný trest a pokutu takmer 130 000 €. Ďalší z trojice zaplatí 64 000 € pokutu a dostal 18-mesačný trest, no s 2-ročným odkladom, informuje The Guardian. Úprava génov embrya je pritom zakázaná v mnohých krajinách sveta.

Zdroj: Engadget, The Guardian

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú