Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Napriek tomu, že robotika a jej výsledné produkty predstavujú skvelo prepracované zariadenia, vedci neustále pracujú na ich zlepšovaní. Potvrdzuje to aj najnovšia informácia, ktorá prichádza od inžinierov z Kolumbijskej univerzity. Tým sa totiž podarilo vytvoriť prvého robota, ktorý disponuje základmi sebauvedomovania.

V súčasnosti je väčšina robotov navrhnutá na konkrétne typy práce a disponujú len vopred danými schopnosťami. To sa však pri výrobe tohto robota zmenilo, nakoľko mu nebol naprogramovaný žiaden obraz o sebe samom. V podstate robot neovládal žiadne extra schopnosti a nebol určený ani na konkrétnu prácu.

Práve to ho malo prinútiť vytvoriť si model samého seba. Po viacerých testoch, ktoré spočívali napríklad v prekladaní objektov či zbieraní údajov z viac než tisíc trajektórií robot sám prišiel na nové poznatky. Vedci tento spôsob prirovnali aj k tomu, ako sa deti učia prvým zručnostiam, rozvíjajú svoje sebapoznávanie či zisťujú ako fungujú ich telá. Ide teda o skvelý objav, s ktorým však treba zaobchádzať opatrne, nakoľko sa roboti môžu vymknúť spod kontroly.

Zdroj: NewAtlas

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú