Kolonizácia Marsu je zrejme stále otázkou ďalekej budúcnosti, no aj napriek tomu vedci hľadajú miesta vhodné na štart kolónie na červenej planéte. Podľa najnovších správ by mali byť tým najlepším miestom podzemné jaskyne na Marse, informuje portál Futurism.

Tím planetárnych vedcov z Washingtonskej akadémie vied sa domnieva, že najvhodnejším miestom na začatie kolonizácie Marsu by mali byť podzemné jaskyne nazývané aj lávové tuby. Na tieto miesta totiž nepreniká smrteľná vesmírna radiácia, ktorá bude pre budúcich kolonizátorov jedným z najväčších nepriateľov.

Mars One
Bryan Versteeg/Mars One - Ilustračná fotografia

Množstvo lávových tunelov sa nachádza v oblasti Hellas Planitia, ktorá je na úrovni rovníka Marsu a v tejto oblasti je navyše dopad vesmírnej radiácie najnižší. Ako informuje portál The Sun, vedci na základe rôznych výskumov zistili, že úrovne žiarenia v týchto tuneloch sú nižšie až o 82 %.

Okrem ochrany pred žiarením by tieto jaskyne poskytovali aj ochranu pred padajúcimi úlomkami meteoritov či pred veľkými výkyvmi teplôt, ktoré sú na Marse bežným javom. Jaskyne by sa totiž dali veľmi jednoducho uzavrieť, vďaka čomu by sa v ich vnútri mohla udržiavať stabilná teplota.

Zdroj: Futurism, TheSun

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú