Riaditeľ čínskeho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Kao Fu pripustil, že účinnosť čínskych vakcín proti koronavírusu je nízka. Vláda krajiny preto uvažuje o ich kombinácii, aby posilnila ich efektívnosť. Čínske vakcíny „nemajú veľmi vysokú mieru ochrany“, povedal v sobotu šéf čínskeho CDC na konferencii v meste Čcheng-tu.

Napríklad brazílski výskumníci zistili, že účinnosť vakcíny čínskej firmy Sinovac pri predchádzaní symptomatických infekcií je iba na úrovni 50,4 percenta. Na porovnanie, v prípade očkovacej látky americkej firmy Pfizer sa zistila 97-percentná efektívnosť. Peking zatiaľ na použitie neschválil nijaké zahraničné vakcíny.

Riaditeľ čínskeho CDC neuviedol podrobnosti možnej zmeny stratégie, ale zmienil vakcíny na báze mRNA, ktoré vyvinuli západné farmaceutické spoločnosti. Čínske firmy používajú tradičné technológie. „Každý by mal uvažovať o benefitoch, ktoré vakcíny na báze mRNA môžu ľudstvu priniesť,“ konštatoval Kao Fu. „Musíme to starostlivo skúmať a neignorovať to len preto, že už máme niekoľko typov vakcín,“ dodal. K 2. aprílu podľa šéfa čínskeho CDC boli dve dávky vakcíny podané približne 34 miliónom obyvateľov Číny a zhruba 65 miliónov dostalo prvú dávku očkovacej látky.

Podľa odborníkov kombinácia vakcín by mohla zvýšiť ich účinnosť. Napríklad výskumníci vo Veľkej Británii študujú možnosť kombinácie očkovacej látky firmy Pfizer a vakcíny britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú