V spolupráci s NASA sa vedcom podarilo dopestovať rastliny v lunárnej zemine, ktorú v minulosti priniesli astronauti počas programu Apollo priamo z Mesiaca.

K žiadnemu zázraku síce nedošlo, avšak vedci predsa len dospeli k jednému kľúčovému záveru, informuje NASA.

Pestovať rastliny v takejto pôde je totiž možné a to aj napriek tomu, že z nich nevyrástli práve ukážkové exempláre. Vedci porovnávali ich rast s rastom v sopečnom popole, pričom po 16 dňoch boli zreteľné rozdiely. Svoje výsledky publikovali v žurnále Nature.

UF/IFAS/Tyler Jones/NASA

Každá rastlina dostala jeden gram lunárneho regolitu a denne boli zásobované roztokom so živinami. Až do šiesteho dňa vyzerali všetky rovnako a až potom sa začali objavovať rozdiely, pričom začali rásť pomalšie a objavila sa aj červenkastá pigmentácia lístia.

Po ich rozbore vedci zistili, že boli rastliny v strese a ich spomalený rast spôsobovala odpoveď na rast v zemine, ktorá obsahovala množstvo ťažkých kovov alebo solí. Rast sa zároveň líšil aj od toho, ktorú vzorku regolitu výskumný tím použil. Niektoré oblasti Mesiaca tak môžu byť pre pestovanie rastlín oveľa vhodnejšie.

Okrem rastlín sa vedci zaoberajú aj možnosťou chovania a konzumácie rýb na Mesiaci, pričom sú podľa nich na takéto podmienky prirodzene uspôsobené.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú