Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) rokuje o vytvorení prvého centra pre transfer technológií na výrobu vakcín v Juhoafrickej republike. Cieľom je zvýšiť dodávky na kontinent, ktorý nevyhnutne potrebuje očkovacie látky proti ochoreniu COVID-19. Oznámil to šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Súčasťou nového konzorcia budú výrobcovia vakcín Biovac a Afrigen Biologics Vaccines, sieť univerzít a Africké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Vybudujú vzdelávacie zariadenia pre iných výrobcov vakcín, ktorí chcú produkovať očkovacie látky známe ako mRNA vakcíny.

„Teraz diskutujeme s niekoľkými spoločnosťami, ktoré prejavili záujem pri poskytovaní mRNA technológie,“ povedal generálny riaditeľ WHO. Túto technológiu na výrobu vakcín používajú konzorcium Pfizer-BioNTech a spoločnosť Moderna.

Afrika bude onedlho schopná „prevziať zodpovednosť za zdravie našich ľudí“, povedal juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa. „Je jednoducho nespravodlivé a neférové, že niektorí ľudia nemajú prístup k vakcínam proti ochoreniu COVID-19 na základe toho, kde žijú,“ povedal prezident.

Vo svete dosiaľ podali viac ako miliardu očkovacích látok proti koronavírusu, ale len necelé jedno percento z toho v chudobných štátoch.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú