NASA oslávila 20. výročie vynesenia kozmickej sondy Odyssey do vesmíru zverejnením detailnej fotografie povrchu Marsu, ktorá zachytáva úžasné, vetrom formované duny modrej farby, informuje Business Insider.

NASA / JPL-Caltech / ASU

Kompozitná fotografia zachytáva plochu širokú 30 km a orbiter Odyssey ju vyhotovil pomocou systému zobrazovanie termálnych emisií. Nejde preto o skutočné farby – modré regióny predstavujú miesta s nižšou teplotou.

Orbiter Odyssey sa nachádza na obežnej dráhe Marsu a do kozmu sa dostal 7. apríla 2001. Do vesmíru ho vyniesla raketa Delta II, ktorá má za sebou 155 misií a viac už nelieta. Misia dostala názov 2001 Mars Odyssey, ktorá je odkazom na známe knihy autora Arthura C. Clarkea a tiež jeden z najznámejších sci-fi filmov, 2001: A Space Odyssey.

Úlohou sondy Odyssey je mapovanie obsahu chemických prvkov na jeho povrchu a získavanie dát o minerálnom zložení povrchu pomocou spektroskopie. Orbiter tiež poslúžil pre na zistenie množstva vodíka pod povrchom a identifikáciu radiačného rizika pre potenciálnych ľudských prieskumníkov. Okrem toho tiež zmapoval obsah vody a veľké ložiská ľadu v regiónoch okolo rovníka.

NASA

Len nedávno sa k nemu pridali ďalšie dve sondy na obežnej dráhe a jeden rover. Jeho primárna misia mala trvať len 32 mesiacov, sonda však rovnako, ako mnoho iných, úspešne operuje dodnes.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú