Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

NASA oslávila 20. výročie vynesenia kozmickej sondy Odyssey do vesmíru zverejnením detailnej fotografie povrchu Marsu, ktorá zachytáva úžasné, vetrom formované duny modrej farby, informuje Business Insider.

NASA / JPL-Caltech / ASU

Kompozitná fotografia zachytáva plochu širokú 30 km a orbiter Odyssey ju vyhotovil pomocou systému zobrazovanie termálnych emisií. Nejde preto o skutočné farby – modré regióny predstavujú miesta s nižšou teplotou.

Orbiter Odyssey sa nachádza na obežnej dráhe Marsu a do kozmu sa dostal 7. apríla 2001. Do vesmíru ho vyniesla raketa Delta II, ktorá má za sebou 155 misií a viac už nelieta. Misia dostala názov 2001 Mars Odyssey, ktorá je odkazom na známe knihy autora Arthura C. Clarkea a tiež jeden z najznámejších sci-fi filmov, 2001: A Space Odyssey.

Úlohou sondy Odyssey je mapovanie obsahu chemických prvkov na jeho povrchu a získavanie dát o minerálnom zložení povrchu pomocou spektroskopie. Orbiter tiež poslúžil pre na zistenie množstva vodíka pod povrchom a identifikáciu radiačného rizika pre potenciálnych ľudských prieskumníkov. Okrem toho tiež zmapoval obsah vody a veľké ložiská ľadu v regiónoch okolo rovníka.

NASA

Len nedávno sa k nemu pridali ďalšie dve sondy na obežnej dráhe a jeden rover. Jeho primárna misia mala trvať len 32 mesiacov, sonda však rovnako, ako mnoho iných, úspešne operuje dodnes.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú