Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sú materiály TASR.

Aktualizované: Na nákup bezpilotného lietadla Bayraktar TB2 pre ukrajinskú armádu sa v Poľsku vyzbieralo viac ako potrebných 22,5 milióna zlotých (4,736 milióna eur). V nedeľu to na sociálnych sieťach oznámil iniciátor zbierky, publicista denníka Krytyka Polityczna Slawomir Sierakowski, ktorý dodal, že prebytok zo zbierky pôjde Národnej banke Ukrajiny.

Sierakowski vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach priznal, že záujem ľudí prispieť na nákup dronu ho milo prekvapil – aj vzhľadom na čas dovoleniek a rastúcu infláciu. Poznamenal, že servery zbierky „päťkrát spadli“.

Ukrajina dostane aj zvyšok peňazí

Dodal, že napriek dosiahnutiu cieľovej sumy bude zbierka pokračovať do svojho konca – ešte štyri dni. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) Sierakowski informoval, že prostredníctvom crowdfundingovej platformy Zrzutka.pl na dron prispelo viac ako 200 000 ľudí vrátane politikov a slávnych ľudí z rôznych krajín.

Zrzutka.pl

Peniaze poslal napr. aj jeden z vodcov bieloruskej opozície Paval Latuška, litovská premiérka Ingrida Šimonyté, ukrajinská speváčka Džamala, či známa poľská režisérka Agnieszka Hollandová. Zbierky na drony pre ukrajinskú armádu sa organizovali aj v iných krajinách – napr. v Česku i v Litve.

Pôvodný článok z 2. júla 2022: Ukrajina vyzbierala 20 miliónov amerických dolárov na nákup ďalších špičkových dronov Bayraktar TB2. Ako ale informuje Insider, turecká spoločnosť Baykar vyrábajúca tieto stroje peniaze odmietla a rozhodla sa Ukrajine dodať tri bezpilotné lietadlá tohto typu zdarma.

„Baykar neprijme platbu za drony TB2 a pošle tri UAV na ukrajinský vojnový front zdarma. Žiadame, aby boli vyzbierané prostriedky miesto toho rozdelené medzi trpiaci ľud Ukrajiny. Sme dotknutí ich solidaritou a odvahou tvárou v tvár zdanlivo neprekonateľnej výzve,“ píše vo vyhlásení Baykar Tech.

Baykar Tech/Twitter

Drony Bayraktar TB2 dosahujú rozpätie krídel 12 m a celkovú dĺžku len 6,5 m, vďaka čomu vážia len 650 kilogramov aj s plne využitou nákladnou kapacitou. Obrovskou výhodou je tak schopnosť vzlietnuť aj z dostatočne širokej cesty, čím mizne potreba dlhej a zraniteľnej letiskovej dráhy.

Peniaze pomohol vyzbierať Serhij Dimitrovič Prytula, herec a moderátor Ukrajinskej TV. Vyzbieranie slávil 24. júna, pričom tvrdil, že trvalo len tri dni a podľa pôvodných plánov chceli získať štyri drony značky Baykar. Tieto stroje sa na Ukrajine osvedčili natoľko, že sa kvôli nim Rusko sťažovalo Turecku.

Nie je však s istotou jasné, či firma dodá práve drony Bayraktar TB2, alebo iný typ. Vo vyhlásení totiž spomína len to, že dodá tri UAV, teda bezpilotné lietadlá. Baykar vyrába aj dva oveľa menšie drony Bayraktar Mini UAV, Bayraktar VTOL UAV so schopnosťou vertikálneho vzletu a pristátia a nakoniec aj oveľa väčší Bayraktar AKINCI System, ktorý je v porovnaní s TB2 obrovský a unesie náklad, ktorý váži dvojnásobok hmotnosti TB2, píše Baykar Tech.

Nový dron Bayraktar AKINCI System. Zdroj: Baykar Tech

Nejedná sa navyše o prvú zbierku financií na kúpu dronu Bayraktar TB2 pre Ukrajinu a len nedávno vyzbierala Litva dostatok pre kúpu takéhoto dronu. Baykar Tech aj v tomto prípade peniaze odmietol a dron poslal Ukrajine zdarma.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú