Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Jadrová elektráreň v Černobyle, presnejšie niektoré jej zariadenia, sú opäť bez elektrickej energie. Ukrajinská energetická firma Ukrenergo informuje, že ruské vojská znova poškodili elektrické vedenie vysokého napätia, ktoré jej technici opravili len včera, 13. marca o 19:07 hod.

Tieto správy vzbudzujú obavy najmä kvôli úložisku vyhoreného paliva v elektrárni, ktoré potrebuje neustále chladenie. Pri prvom výpadku minulý týždeň informoval minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Duleba, že v opačnom prípade by mohlo prísť k prehriatiu paliva a úniku rádioaktivity, ktorá by mohla zasiahnuť Európu, ale aj Rusko a Bielorusko.

Medializované informácie hovorili tiež o tom, že dieselové generátory dokážu v podobných prípadoch palivo chladiť počas 48 hodín.

Tieto informácie treba brať s rezervou

Niekoľkí nezávislí experti, ale aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) však naznačovali, že správy Ukrajincov sú v tomto prípade prehrnané a staré palivo nemá zostatkovú energiu dostatočne veľkú na to, aby sa dokázalo ohriať nad 100 stupňov Celzia a odpariť vodu z chladiacich nádrží, nie to ešte aby prišlo k jeho roztaveniu.

V podobnom duchu treba vnímať aj informácie agentúry Nexta, ktorá upozorňuje, že „okupanti plánujú odpáliť muníciu pred jadrovou elektrárňou v Záporoží“. Tá je najväčšou elektrárňou na Ukrajine a jednou z najväčších v Európe.

Akékoľvek poškodenie jadrových reaktorov zo strany Ruska však nedáva príliš zmysel, medzi prvými zasiahnutými by totiž boli aj samotné ruské vojská.

Hoci ruská invázia je nepochybne aktom agresie iba zo strany režimu Vladimira Putina, ani niektoré informácie z ukrajinských zdrojov nie je možné nezávisle overiť a je možné, že ich tamojšia vláda zveličuje – aj preto, aby západ dotlačila k prísnejším sankciám alebo dokonca k aktívnej účasti na vojenskom konflikte.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú