Aktualizované o 16:10: Odpojenie bývalej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyle nemá výrazný vplyv na jej bezpečnosť, uviedla v stredu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Agentúra tvrdí, že chladenie, respektíve objem chladiacej vody v nádržiach s vyradeným palivom považuje za „dostatočné“ aj bez dodávok elektrickej energie.

Stanovisko tak ide v línii s vyhlásením jedného z licencovaných operátorov, ktorý podľa svojich slov v minulosti elektráreň navštívil. Fontech ho uvádzal už v pôvodnom článku nižšie.

Pôvodný článok z 14:29: V jadrovej elektrárni Černobyľ nastal problém, informoval minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Duleba podľa Guardianu. Územie aktuálne taktiež kontroluje ruská armáda, ktorá napadla Ukrajinu.

Ruské vojská zariadenia v elektrárni odpojili od elektrickej siete, čo znemožnilo neustále chladenie skladu vyhoretého paliva. Mohlo sa tak stať zámerne, alebo vďaka poškodeniam pri bojoch.

Duleba upozorňuje, že v prípade prehriatia skladu by sa rádioaktívny mrak mohol rozšíriť nad územie Európy, ale aj Ruska a Bieloruska. Ukrajinský správca elektrární Energoatom sa dodávky prúdu aktuálne snaží obnoviť, nie je to však možné kvôli pretrvávajúcim bojom. Ukrajina preto urgentne vyzýva Rusko na prímerie.

Dieselové generátory, ktoré pre podobné prípady slúžia ako rezervný systém, by mali mať energiu na 48 hodín.

Vypadli aj monitorovacie senzory

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v noci na stredu oznámila, že prenos údajov z bezpečnostných monitorovacích systémov inštalovaných v bývalej jadrovej elektrárni v Černobyli nefunguje, píše TASR. Takisto vyjadrila znepokojenie o personál, ktorý v elektrárni pracuje.

Černobyľská elektráreň bola v apríli roku 1986 miestom veľkej jadrovej havárie. Koncom minulého týždňa ju obsadili ruské jednotky, ktoré 24. februára podnikli inváziu na územie Ukrajiny.

MAAE v súvislosti s obsadením elektrárne Rusmi – podľa agentúry DPA – opakovane upozorňuje, že v objekte je okolo 210 technikov a pracovníkov miestnej bezpečnostnej služby, ktorí sú v službe nepretržite už takmer dva týždne. Odkedy objekt ovládli ruské jednotky, nedošlo totiž k vystriedaniu pracovných zmien.

Chladenie môže byť otázne

Treba zdôrazniť, že problém sa týka skladu vyhoreného paliva, nie samotného sarkofágu nad havarovaným reaktorom.

Objavujú sa aj informácie, že vyhorené palivo vďaka svojmu veku už nepotrebuje aktívne chladenie a teplota chladiacej vody by nemala prekročiť bod, v ktorom by sa odparila. V aktuálnom konflikte treba brať s rezervou aj informácie z ukrajinskej, nie len tej ruskej, čo však neznižuje závažnosť celej situácie a mieru nebezpečenstva, ktorú prítomnosť ruských vojsk v elektrárni prináša.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú