Ukrajina dostala od Spojených štátov jedinečnú zbraň, ktorú je možné použiť proti leteckým cieľom, predovšetkým dronom. Ako informuje Insider, jedná sa o raketový systém VAMPIRE od americkej spoločnosti L3Harris, ktorého výhoda spočíva najmä v jeho flexibilite a modulárnosti.

Ako ďalej dodáva The Defense Post, zbrane sú súčasťou pomocného balíka v hodnote takmer 3 miliárd amerických dolárov, ktoré USA ohlásili v stredu, 24. augusta. Tento raketový systém je extrémne efektívny a presný voči dronom, pričom je možné ho upevniť dokonca aj na pickup.

Jeden takýto systém má štyri hlavne a teda štyri rakety, pričom je možné ho vybaviť rôznymi senzormi a typmi munície podľa potreby. Balíček od Pentagonu dodáva Ukrajine strely navádzané laserom a je možné ich použiť proti niektorým cieľom na vzdialenosť až 12 km.

L3Harris

Systém VAMPIRE je možné použiť aj proti pozemným cieľom, čo ešte väčšmi rozširuje už tak širokú škálu schopností tohto zariadenia, tvrdí The Warzone. Systém strieľa 70 mm rakety a je vybavený vlastným zdrojom energie, avšak nie je jasné, ktorú verziu presne Ukrajina dostane.

Tak či onak sa jedná o ďalšiu modernú zbraň, ktorá krajine napádanej jadrovou veľmocou pomôže brániť svoje územie. Situácia na Ukrajine je naďalej vyostrená, avšak neustále dodávky moderných technológií a zbraní umožňujú aktívne a efektívne bojovať proti ruskej armáde.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú