Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Bývalý americký prezident Donald Trump sa vrátil na internet. Ako informuje spravodajský portál CNN, spolu s manželkou Melaniou, spustili webstránku 45office.com, ktorá by mala slúžiť ich osobným kanceláriám. Spustenie webu je dôsledkom zákazu, ktorý Trump dostal od viacerých sociálnych médií v súvislosti s útokom jeho priaznivcov na Kapitol.

Stránka obsahuje rozsiahlu biografiu bývalého prezidenta, ktorá sa začína konštatovaním, že „Donald J. Trump spustil najpozoruhodnejšie politické hnutie v dejinách, zosadil z trónu politické dynastie, porazil washingtonský establišment a stal sa prvým skutočným outsiderom zvoleným za prezidenta Spojených štátov“.

Nechýbajú fotografie, ako nastupuje do Air Force One, zdraví severokórejského lídra Kim Čong-una alebo tancuje s manželkou počas inauguračného plesu. Webstránka vôbec neuvádza dva procesy impeachmentu, ktorým Trump čelil.

Zobraziť celú galériu (2)
Snímka obrazovky/Redakcia

Spomína však, ako „z Číny prišla epidémia koronavírusu“ a konštatuje, že Trump „včas a rozhodne konal, aby zakázal cestovanie z Číny a Európy, čím zachránil nespočet životov“. Do stredajšieho rána pritom v Spojených štátoch na ochorenie COVID-19 zomrelo už viac ako 550-tisíc ľudí a registrujú aj okolo 30,3 milióna nakazených, vyplýva zo štatistík Johns Hopkins University.

Od januárových nepokojov, ktoré si vyžiadali päť mŕtvych a obvinenie najmenej 150 ľudí zo vzbury, čo by mohlo podľa úradov narásť až na 400 i viac, bol Trump až dosiaľ prevažne mimo internetu. Dôvodom je zákaz, ktorý dostal od Twitteru a ďalších sociálnych médií.

Do dvoch až troch mesiacov sa však podľa jeho dlhoročného poradcu Jasona Millera plánuje vrátiť prostredníctvom vlastnej platformy, ktorá priláka „desiatky miliónov“ nových používateľov a „úplne zmení hru“.

Po tom, ako dostal Trump zákaz od Twitteru, pritom jeho zať Jared Kushner zasiahol a zabránil pokusom poradcov bývalého prezidenta zaregistrovať ho na alternatívne sociálne siete ako Parler alebo Gab. Návštevníci novej webstránky majú aj možnosť požiadať o personalizovaný pozdrav od Trumpovcov alebo ich pozvať na nejaké podujatie.

Stránka so žiadosťami o pozdrav pritom uvádza, že pre veľký nápor žiadateľov bude vybavenie trvať až šesť týždňov. Čo sa týka pozvaní na podujatia, uvádzajú, že pre „veľké množstvo žiadostí“, ktoré dostávajú, nebudú poskytovať žiadne updaty. Záujemcovia pritom musia vo svojich pozvánkach uviesť, či na podujatí budú médiá a tiež, či sa zúčastnia nejakí významní hostia.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú