Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Bloomberg informuje o vážnom míľniku dosiahnutom spoločnosťou Microsoft. K aktuálnemu dátumu je totiž tento softvérový konglomerát ohodnotený na 2 bilióny dolárov, čo sa doteraz podarilo len dvom spoločnostiam.

Zatiaľ čo Apple rovnakú trhovú hodnotu presiahol už minulé leto, Microsoftu sa to podarilo až teraz. Hodnota Apple sa pritom neustále navyšuje a aktuálne je nad hranicou 2,23 bilióna dolárov. Microsoft je tak aktuálne jednou z dvoch spoločností, ktoré sa môžu pýšiť takýmto titulom.

NEPREHLIADNI
Windows 11 prešiel testami a výsledky sú famózne. Od desiatky výrazne zrýchli

V minulosti sa v tomto prestížnom segmente nachádzala aj spoločnosť Saudi Aramco, ktorej hodnota sa ale v minulých mesiacoch mierne znížila a aktuálne je pod 2 biliónmi. Zdroj pripomína, že k prekonaniu hranici pomohol spoločnosti založenej Billom Gatesom a Paul Allenom v 70. rokoch utorkový nárast hodnoty akcií až o 1,2 %.

Aktuálna hodnota je 265,51 dolárov za akciu

Niet pochýb, že pred dekádou sa spoločnosti nedarilo tak, ako teraz. Vtedajšiu suverenitu Microsoftu okrem iného poškodili aj nevydarené operačné systémy Windows Vista a Windows 8. Od roku 2014 sa však toho zmenilo naozaj veľa.

Google

Vtedy do pozície výkonného riaditeľa nastúpila dnes už ikona priemyslu Satya Nadella. V napĺňaní vízie sa zmenili viaceré aspekty, pričom sa aktuálne už niekoľko rokov kladie najväčší dôraz na poskytovanie cloudových služieb.

Vďaka tomu je Microsoft jedným z najdôležitejších hráčov v segmente cloudu, kde nemalú úlohu zohráva podnikový sektor. Práve tam redmondská spoločnosť dodáva najväčšie percento svojich služieb, prevažne aplikačných balíkov Office (Microsoft 365), Azure a s najväčšou pravdepodobnosťou aj Zoom.

Wikipédia

Akcie softvérového giganta od začiatku roka narástli o 19 %, kedy až 90 % trhových analytikov odporúča ich nakúpenie v ktoromkoľvek momente.

Trvalo 33 rokov, kým sa spoločnosť za populárnym Windowsom dostala nad 1 bilión dolárov, no len dva na to, aby sa táto čiastka zdvojnásobila. V závese Microsoftu sú ešte zvučné mená ako Amazon (takmer 1,8 biliónov dolárov) a Alphabet (zhruba 1,6 biliónov dolárov).

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú