Astronómovia sa podelili o mapu nočnej oblohy, ktorá zachytáva jadrá galaxií. Aj keď sa mapa podobá na hviezdy, v skutočnosti je to obloha, ktorú pokrývajú supermasívne čierne diery v jadrách pozorovaných galaxií, informuje Sciencealert.

Ide o doteraz tú najdetailnejšiu mapu čiernych dier, ktorá vznikla pozorovaním nízkych rádiových frekvencií po dobu niekoľkých rokov a za pomoci observatória LOFAR, ktoré pozostáva z až 20 000 antén a je rozmiestnené po celej Európe.

LOFAR/LOL Survey

LOFAR je pritom momentálne jediné observatórium, ktoré dokáže pozorovať frekvencie pod 100 MHz vo vysokom rozlíšení. Pozorovanie pritom pokrýva len 4 % severnej oblohy, píše Universiteit Leiden. Bol to navyše práve LOFAR, ktorý nedávno dokázal ako prvý detegovať rádiový signál z exoplanéty.

Astronómovia museli prekonať jeden veľký problém, ktorým je pre nízkofrekvenčné rádioteleskopy zemská ionosféra. Tá totiž dokáže odraziť nízke frekvencie naspäť do vesmíru a to až natoľko, že pri frekvenciách pod 5 MHz sa zdá obloha prakticky prázdna.

Vedci preto použili výkonné superpočítače, ktoré pomocou algoritmov korigovali pozorovanie tak, že započítavali chybu ionosféry každé štyri sekundy. Oblohu pritom LOFAR za týmto účelom pozoroval až 256 hodín, takže mala výpočtová technika čo robiť.

LOFAR/ASTRON

Keď teraz dokážu korigovať pre chybu ionosféry, otvára sa aj ďalšia možnosť – štúdia samotnej ionosféry, ionosférických vĺn, scintilácií a ostatných vlastností tejto vrstvy zemskej atmosféry.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú